Europese zeeën blijven vervuild met zware metalen en chemicaliën

Een onderwaterfoto uit de Baltische Zee toont dode vissen en krabben.
Wikimedia Commons Een onderwaterfoto uit de Baltische Zee toont dode vissen en krabben.
EU-lidstaten streven naar schone, veilige zeeën, maar in de praktijk is daar weinig van te merken. Meer dan driekwart van de kustwateren rond Europa zijn ernstig vervuild, vooral door zware metalen en chemicaliën. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap EEA.

Het agentschap deed metingen naar vervuiling met zware metalen en chemicaliën op 1.500 punten in de Europese zeeën. Daaruit bleek dat het vervuilingsprobleem groot is: op 85 procent van de punten werd ernstige vervuiling gemeten. De belangrijkste vervuilers zijn kwik, cadmium, lood en gebromeerde vlamvertragers (chemische verbindingen die standaard in elektronische apparatuur worden toegepast om de brandbaarheid ervan te verminderen, nvdr.).

Baltische Zee

Het probleem is het grootste in de Baltische Zee, waar hoge vervuiling werd gemeten op 96 procent van de punten. De Zwarte Zee met 91 procent en de Middellandse Zee met 87 procent komen op de tweede en derde plaats. De Noordoostelijke Atlantische Oceaan scoort het minst slecht, met 75 procent vervuilde meetpunten.

“Hoewel er enige vooruitgang geboekt is, blijft vervuiling een grootschalige uitdaging”, stelt het rapport. De concentraties van cadmium en kwik dalen licht, maar halen de veilige drempel nog niet. In de Middellandse Zee blijkt de concentratie van het insecticide DDT zich in het beste geval te stabiliseren.

Het gebruik van die stoffen in de eerste plaats vermijden, is essentieel om de doelstellingen op lange termijn te halen

Europees Milieuagentschap (EEA)

Onvoldoende daling

De daling van de vervuilende stoffen is onvoldoende en leidt ertoe dat waarschijnlijk geen enkele van de Europese doelstellingen tegen 2020 en 2021 gehaald zal worden, stelt het EEA.

“De manier waarop zeevervuiling wordt aangepakt moet drastisch veranderen”, stelt het Milieuagentschap. “Veel persistente substanties blijven bijvoorbeeld in het mariene ecosysteem. Het gebruik van die stoffen in de eerste plaats vermijden, is dus essentieel om de doelstellingen op lange termijn te halen.”

Het rapport is het eerste in een serie van verwachtte EEA-cijfers over het zeemilieu in Europa. Er volgen nog rapporten over eutrofiëring (overmatige vervuiling met nutriënten), biodiversiteit, de gecombineerde effecten van menselijke invloeden en duurzaam gebruik.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  wat met het dumpen van kernafval ? Grote schuldigen van de vervuiling zijn de poenpakkers die zich wel bewust zijn van het dumpen maar er stinkend rijk van worden. Wat denk je dat al die containerschepen in de oceaan losen ?

 • Thomas Van Der Linden

  Lozingen van sanitair en afval van zeeschepen zou ook moeten verboden worden om bij te dragen.

 • Pierre Decauwers

  Er is een duidelijke concrete oplossing, de wereldbevolking beperken, inperken. Maar dat is doorgaans not done.

 • Annie Broeckx

  Het zal altijd een geheim blijven wat er door wie in de oceanen wordt gestort door middel van schepen.Vroeger werd er gewoon radioactief afval van schepen geworpen,overschotten van allerlei producten volgden dezelfde route.

 • Yves Steenssens

  En hoe zit het met de radioactiviteit? , geen woord .De oceanen zouden nu 10 ontladingen per sec en per m3 zeewater bedragen ...Een cadeau van de 1.500 kernproeven en kernsmeltingen .Deze radioactiviteit is eeuwig ….