Europese lidstaten halen neus op voor duurzame pesticiden

Illustratiefoto.
AFP Illustratiefoto.
De Europese lidstaten boeken onvoldoende vooruitgang bij het omzetten van de richtlijn duurzaam pesticidengebruik. Dat zegt het Europees Parlement in een nieuw rapport, waarin het zich zorgen maakt over feit dat er maar niet ingezet wordt op niet-chemische alternatieven. Het rapport komt er net nu een nieuwe, grootschalige analyse waarschuwt voor het verdwijnen van alle insecten.

De richtlijn die moet leiden tot een duurzaam gebruik van pesticiden is precies tien jaar oud. De tekst, die in alle lidstaten in nationale wetgeving moest worden omgezet, is bedoeld om de gevolgen van het gebruik van pesticiden voor mens, dier en milieu te beperken. Er wordt onder meer gevraagd het gebruik van niet-chemische en alternatieve gewasbeschermingsmiddelen te bevorderen.

Vijf lidstaten

De implementatie van de richtlijn laat echter fors te wensen over, stelt het Europees Parlement in een nieuw rapport. "Slechts vijf lidstaten, waaronder België, hebben meetbare, ambitieuze doelstellingen opgesteld om het duurzaam gebruik van pesticiden te bevorderen", zegt Hilde Vautmans (Open Vld). "Vooral met betrekking tot alternatieve technieken, zoals geïntegreerde gewasbescherming, blijkt weinig vooruitgang geboekt." 

Bart Staes (Groen) is tevreden dat het parlementaire rapport vraagt om voorrang te geven aan niet-chemische alternatieven en kwetsbare groepen te beschermen door pesticiden niet te gebruiken in openbare ruimtes. Het zijn ook twee aanbevelingen die hij schreef voor de bijzondere parlementaire commissie die onderzoek deed naar de toelatingsprocedure voor pesticiden.

Agrochemische lobby

Dat de lidstaten de Europese richtlijn onvoldoende toepassen, wijt Staes onder andere aan de "druk van de agrochemische landbouwlobby". Hij is naar eigen zeggen ook verbijsterd over het feit dat de liberale en christendemocratische fracties het rapport nog probeerden af te zwakken.

"Zij negeren daarmee de stroom wetenschappelijke publicaties die laten zien dat het grote uitsterven is begonnen", zegt hij. Zeer recent nog werd in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation een grootschalige analyse gepubliceerd die waarschuwt voor het verdwijnen van alle insecten over honderd jaar.

Burgerinitiatief

De auteur van het parlementaire rapport, de Spaanse Pilar Ayuso (EVP), wijst erop dat Europeanen steeds ongeruster worden over het feit dat zoveel landbouwers afhankelijk zijn van pesticiden.

Het door 1,3 miljoen personen ondertekende burgerinitiatief waarin opgeroepen wordt tot een verbod op glyfosaat (Roundup), leidde er gisterenavond nog toe dat de risicobeoordelingen inzake voedselveiligheid transparanter zullen worden. De onderhandelaars van het parlement en de lidstaten sloten daarover een akkoord.

Bekijk ook:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Probleem is dat je met pure bio landbouw niet de hele wereld kan voeden. Dan heb je gemiddeld 20% meer landbouwgrond nodig en dat verschil neemt alleen maar toe door nieuwe rassen die véél meer opbrengen, maar ook veel meer (kunst)mest nodig hebben en meer pesticiden. Een keuze tussen betaalbaar en minder pesticiden (binnen de perken) is voor vele mensen vlug gemaakt...

 • Lode Everaerts

  Bijensterfte komt vooral door de varoamijt ipv pesticiden die hier nog van toepassing zijn. Graag u beter informeren. Benieuwd of de consument terug akkoord gaat met appels en peren met vlekken, ruwe schil enz... Wat met het ingevoerd fruit waar in die landen producten gebruikt worden die hier al 20-30 jaar verboden zijn???

 • Paul De Clercq

  In 2018 zijn 27 van mijn 30 bijenkolonien gestorven,niettenstaande ze goed verzorgd waren

 • Filip Vanlaeken

  Schande. Onze politici zijn marionetten van hun zuilen en van de verschillende lobbys. De burger, de kiezer, is niet meer dan een vod voor de traditionele partijen.

 • Jos De Wever

  Een pesticide-tax lijkt mij hier evenzeer de oplossing.De planeet en de insecten redden doordat iedereen zijn steentje bijdraagt.Zoiets als een globale Europese klimaat- en pesticide tax.