Europese energieconsumptie valt terug op niveau begin jaren 90

THINKSTOCK
Het energieverbruik in de Europese Unie is teruggevallen tot het niveau van het begin van de jaren negentig, zo blijkt uit cijfers die het statistisch bureau Eurostat vandaag heeft gepubliceerd. De Belgische energieconsumptie daarentegen ligt nog steeds veel hoger dan een kwarteeuw geleden.

De bruto binnenlandse energieconsumptie in de Europese Unie bedroeg in 2013 1.666 miljoen ton olie-equivalent. Zo verbruikte Europa bijna tien procent minder energie dan in het piekjaar 2006 en belandde de consumptie opnieuw op hetzelfde niveau als in 1990.

Na een knik in 2012 steeg de Belgische energieconsumptie in 2013 opnieuw tot 56,7 miljoen ton olie-equivalent. Een kwarteeuw geleden bedroeg het Belgische verbruik nog 48,7 miljoen ton olie-equivalent.

In 2013 was België voor 77,5 procent van zijn verbruik afhankelijk van import. Enkel Malta, Luxemburg, Cyprus, Ierland en Litouwen zijn nog meer afhankelijk van buitenlandse energie. De hele Europese Unie voert net iets meer dan de helft van haar energieverbruik (53,2 pct) in.

Nucleaire sector
Binnen de Europese Unie is Frankrijk de grootste energieproducent. Ruim tachtig procent van de eigen productie van onze zuiderburen wordt geleverd door kerncentrales. Ook in België (75,2 pct) is nucleaire energie goed voor het leeuwendeel van de eigen productie. Een kwart van de productie komt uit hernieuwbare energiebronnen en afval.

Ook op Europees niveau is de nucleaire sector de grootste leverancier van energie (29 pct), gevolgd door hernieuwbare energie (24 pct), vaste brandstoffen (20 pct), gas (17 pct), ruwe olie (9 pct) en afval (1 pct).