Europese Commissie gaat strijd tegen plasticvervuiling aan en maakt 300 miljoen euro extra vrij voor bescherming van oceanen

AP
Europa zal 300 miljoen euro vrijmaken om nieuwe initiatieven voor de bescherming van de oceanen te financieren. Het gaat in het bijzonder over projecten tegen plasticvervuiling. Dat maakte de Europese Commissie bekend op de conferentie "Our Ocean" in Bali.

Het gaat om "projecten ter bestrijding van vervuiling door plastic, om de duurzaamheid van de blauwe economie te verhogen en om het onderzoek en de monitoring op zee te verbeteren", verklaart de Europese Commissie in een mededeling.

Zo'n 100 miljoen euro zal gebruikt worden voor de financiering van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten voor de bestrijding van vervuiling door kunststoffen en 82 miljoen "voor maritieme onderzoeksprojecten, zoals zoals ecosysteembeoordeling, cartografie van de zeebodem en innovatieve aquacultuursystemen". Verder zal de Commissie 13 miljoen euro toewijzen aan het aardobservatieprogramma van de Copernicus-satelliet.

Wegwerpplastics

De 300 miljoen euro komt boven op de 550 miljoen die vorig jaar is aangekondigd tijdens de vorige editie van de conferentie, die toen op Malta plaatsvond.

In de strijd tegen de vervuiling keurde het Europese Parlement al een verbod op het gebruik van wegwerpplastic goed. Zo zullen onder meer de plastic wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonnenstokjes vanaf 2021 verboden worden. De tien meest voorkomende wegwerpplastics maken meer dan 70 procent uit van het zwerfvuil op zee. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pol van de velde

  Waarom wordt er altijd een aanvang genomen met ingrijpen als het bijna te laat is? Eerst volop vervuilen en wanneer het begint te stinken wordt de mens wakker.

 • frans Venloo

  Zouden het geld welke ze graaien van de belastingbetaler liever investeren in goedkope vuilniszakken hier dan zou er al minder sluikstorten zijn en ontbind deze klucht van een EU ze dienen tot niets .

 • Kirsten Hershe

  Ik denk wij ruim voldoende recycleren ten opzichte van 20 jaar geleden, toen kwam de vuilkar alles ophalen in één zak en werd er gewoonweg niets gerecycleerd. Frituurolie en afgedraaide motorolie verdween gewoon in de rioolputjes. Simpelweg omdat er geen alternatieven bestonden. Plastiek is inderdaad een ernstig probleem maar ook kledij waaronder fleece zorgt voor heel veel microplastics in ons milieu en drinkwater. Maar plastiek vervuiling is erger dan de leugens rond klimaatverandering.

 • Dirk Brouns

  Gewoon verbod op plastic op termijn. Begin al maar met flessen

 • Patrick Voet

  In plaats van te investeren in glazen, blik of natuurlijk afbreekbare verpakkingen, en fabrikanten te verplichten van plastiek af te stappen.