Europees Milieuagentschap waarschuwt voor overstromingen, droogtes en bosbranden

Volgens het rapport zal het zuiden van Europa in de toekomst zwaar te maken krijgen met bosbranden.
AFP Volgens het rapport zal het zuiden van Europa in de toekomst zwaar te maken krijgen met bosbranden.
In een nieuw rapport komt het Europees Milieuagentschap (EEA) opnieuw met een duidelijke waarschuwing: de komende decennia krijgt ook Europa te maken met meer overstromingen, droogtes en bosbranden. De landen zullen zich moeten aanpassen. 

De impact kan deels verlicht worden met pogingen om de klimaatverandering te beperken, maar volgens EEA is het al te laat, “zelfs als internationale inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen effectief blijken”. Uit de kaarten van het EEA blijkt dat heel Europa de impact zal voelen.

Zowel meer regen als meer droogte

Kustregio’s zullen veel meer bedreigd worden door de stijging van het zeewater, blijkt uit de gegevens van het EEA. In het binnenland zal zware regenval leiden tot meer overstromingen: de meeste delen van Europa zullen te maken krijgen met 35 procent meer regenval in de herfst en de winter.

35 procent meer regenval zal zorgen voor meer overstromingen in het centrum van Europa.
REUTERS 35 procent meer regenval zal zorgen voor meer overstromingen in het centrum van Europa.

Het zuiden van Europa zal meer droogte kennen, die bovendien langer zal duren. Dat zal leiden tot meer competitie tussen landbouw, industrie en gezinnen om water, waarschuwt het agentschap.

Een ander gevolg van de klimaatopwarming is de verdere verspreiding van bosbranden. De grootste stijging wordt verwacht in het westen en het centrum van Europa, maar de zwaarste impact zal voor het zuiden van Europa zijn.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Bert De Bruin,het gaat steeds sneller per jaar,maar die125cm dat u aanhaalt,is nergens te vinden in archieven van voorspellingen. En nog iets,niet overal stijgt de zeespiegel even snel ( in koude wateren zet water minder snel uit,in tropische wateren gaat het wel sneller).Feit is wel dat noordzee reeds 2°c warmer is dan 60 jaar geleden.

 • Pieter De Ruyter

  @Bert De Bruin,20 jaar geleden voorspelde men 35 cm tegen 2100.Dat is 3,5 mm per jaar,let wel het grootste part zou na 2050 komen.Nu rekent men 60 cm als minimum en 3,30 meter als worst-case tegen 2100.Ik heb in ieder geval in mijn kinderjaren nooit kliffen van 2 meter zand gezien aan de zee.

 • Bert De Bruin

  Klimaatverschuiving is even oud als de wereld zelf daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn. Volgens voorspellingen van wetenschappers 20 jaar geleden had vandaag de zeespiegel 125 cm gestegen moeten zijn en wat blijkt, het is slechts 2,3 cm.

 • emiel wouters

  Hebben we daar het EUROPEES MILIEU AGENSCHAP voor nodig. Om te weten wat de verschillende regeringen ons aangedaan hebben. Ze kunnen het sigaretten roken nog niet aan banden leggen, laat staan de enorme bosbranden die er zijn en nog zullen komen. Als wij geen graadje minder stoken, waarom draaien jullie dan de gaskraan niet toe. Ha nee dat brengt op he. Laat ons ons dan ook verwarmen aan de bosbranden.

 • johan debue

  Ze kunnen het nog geen 2 uur op voorhand voorspellen zie onze laatste storm de wereld was bijna vergaan maar het bleek weeral een storm in een glas water .Mensen bang maken daar zijn ze goed in.