Europees burgerinitiatief opgestart tegen synthetische pesticiden

Archiefbeeld uit Frankrijk, waar demonstranten in het Franse Langouet hun burgemeester steunen die voor de rechter werd gesleept nadat hij het gebruik van pesticiden in de buurt van huizen verbood.
AFP Archiefbeeld uit Frankrijk, waar demonstranten in het Franse Langouet hun burgemeester steunen die voor de rechter werd gesleept nadat hij het gebruik van pesticiden in de buurt van huizen verbood.
Zo'n 90 organisaties uit 17 Europese landen slaan de handen in elkaar om synthetische pesticiden tegen 2035 geleidelijk uit te faseren. Ook eisen ze meer actie om biologische, duurzame landbouw te realiseren. 

De organisaties bundelen hun krachten in een Europees burgerinitiatief en hopen tegen september 2020 een miljoen handtekeningen te verzamelen, zodat het op tafel terechtkomt bij de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Het burgerinitiatief geeft aan dat landbouwers onder druk staan door "de oneerlijke prijzen" waar ze mee te maken krijgen, door het gebrek aan politieke steun en door grote landbouwbedrijven. Volgens de organisatoren zouden in de EU zo'n vier miljoen kleine landbouwbedrijven tussen 2005 en 2016 verdwenen zijn. Daarnaast verwijzen ze naar studies die aantonen dat de natuur, verschillende diersoorten en ecosystemen in gevaar zijn.

Wetsvoorstellen

Het Europees Burgerinitiatief roept daarom de Europese Commissie op verschillende wetsvoorstellen in te dienen. Zo willen de initiatiefnemers het gebruik van synthetische pesticiden geleidelijk afgeschaft zien tot 80 procent tegen 2030. Tegen 2035 hopen ze dat alle synthetische pesticiden dan verboden zijn.

Daarnaast willen ze natuurlijke ecosystemen in landbouwgebieden herstellen, wat ten goede zou komen aan de biodiversiteit. 

Steun tijdens transitie

Tenslotte willen ze dat ook landbouwers in deze transitie worden gesteund. "Deze campagne staat zij aan zij met landbouwers en landarbeiders. Wij eisen een rechtvaardige overgang voor de boeren om hen te ondersteunen bij de overschakeling op de pesticidenvrije, duurzame landbouw die we nodig hebben voor onze toekomst", zegt Adrian Bebb, campagnevoerder van Friends of the Earth Europe, een van de initiatiefnemers. 

Volgens de organisaties zou er prioriteit moeten gegeven worden aan kleinschalige, diverse en duurzame landbouwbedrijven. Ook ecologische en biologische landbouw moet gesteund worden. Als laatste hopen ze dat er een onafhankelijke opleiding op het gebied van pesticide- en GGO-vrije landbouw aangeboden kan worden.

De campagne wordt geleid door een groep van maatschappelijke verenigingen die zich inzetten voor het milieu, gezondheid, landbouw en bijenteelt. Tot de organisatoren behoren onder andere de Europese netwerken Friends of the Earth Europe en het Pesticide Action Network (PAN).

Een man houdt een kan met de pesticide Roundup omhoog in een winkel. Archiefbeeld.
AFP Een man houdt een kan met de pesticide Roundup omhoog in een winkel. Archiefbeeld.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rosa Cockx

  Kunnen ze dan ook alternatieven aanbieden want roepen dat kan iedereen. Ben het beu al die acties van die zelfverklaarde wereldverbeteraars.

 • Lecocq Daniel

  Met pesticiden misschien meer kankers, maar zonder pesticiden met zekerheid een afname van de mondiale voedselproductie en dus met zekerheid miljoenen doden door voedseltekorten

 • Christine Laevers

  Heel goede voorstellen in het belang van de kleine familiebedrijven en jonge landbouwers. In Frankrijk krijgen de traditionele landbouwers die dus werken met herbiciden en pesticiden en die bio willen gaan een begeleiding en ondersteuning van drie jaar. 2035 is wel heel laat maar ja, het werkritme van de E.U. ... de multinationals ontmoedigen ...

 • jaak Peeters

  Wat een onzin alweer! Waarom gebruiken boeren pesticiden? Omdat ze vooral door grootwarenhuizen tegen elkaar uitgespeeld worden. Dat zou zogenaamd in het voordeel van de consument zijn, zo vertellen ons de propagandisten van de vrije markt. Maar zonder pesticiden verdienen de boeren niks meer. Pak toch de echte oorzaak aan: de mundiale geldzucht.

 • Tony Vandermaelen

  Die burgerinitiatieven zouden beter wat gaan werken of zijn ze daar te mooi voor.