Europa wil verbod op plastic bestek, roerstaafjes en rietjes

iStock
De Europese Commissie wil over enkele jaren een verbod invoeren op het gebruik van plastic bestek. Ook plastic borden, rietjes, roerstaafjes en de typische stokjes die aan ballonnen vastgemaakt kunnen worden, zullen niet langer toegelaten zijn. Dat moet tenminste blijken uit een uitgelekte ontwerprichtlijn.

Begin dit jaar kondigde de Commissie aan dat ze de ambitie heeft om alle plastic verpakkingen op de Europese markt tegen 2030 recycleerbaar te maken. Ze blikte ook vooruit op haar plannen om de verspreiding van plastic voor eenmalig gebruik terug te dringen. Eind deze maand zouden deze worden voorgesteld, maar een voorlopige versie van de richtlijn - die na goedkeuring dus door alle EU-lidstaten afzonderlijk moet worden geïmplementeerd - lekte reeds uit.

In de tekst schrijft de Commissie dat haar hoofddoelstelling erin bestaat de impact van bepaalde plastic producten op het leefmilieu en de volksgezondheid te beperken. Vooral de vervuiling in zeeën, rivieren en andere wateren moet worden aangepakt.

De Commissie heeft verschillende soorten maatregelen voor ogen. Producten als plastic bestek, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes zouden op termijn verboden moeten worden. Het gebruik van voedselverpakkingen gemaakt van plastic en van wegwerpdeksels van drankbekers moet "significant" worden verminderd.

Bepaalde producten moeten dan weer de boodschap meegeven dat plastic voorwerpen die maar één keer kunnen worden gebruikt nefast zijn voor het milieu. Een laatste categorie producten die plastic bevatten, onder meer vochtige doekjes, tampons en tamponapplicatoren, moet de consument er attent op maken dat plastic correct gesorteerd moet worden.
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Het meest milieuvriendelijk is terug met de vingers eten.

 • Alain Tronquay

  Als mijn kind Door houten wattenstaafje of vorkje zich pijnigt Door splinters in het oor of de mond , want dat is erger of plastic gaan ze wa meemaken. Dan klaag ik de commissie aan op gebied van rechten van het kind en bescherming.

 • Albert Hendrix

  Ze hebben inde tijd het plastiek genomen omdat er teveel bomen werden gekapt wat gaan ze nu nemen en wat in de vliegtuigen welk bestek gaan ze daar gebruiken

 • rik lagrou

  Natuurlijk gaan die nooit naar restaurants voor xxx al is maar om te helpen want dan gaan die weten dat plastiek mes er is omdat anders sommigen er mee zouden steken oke dat we plastiek zelf moeten minderen maar soms is zoiets wel nodig @MJ Cockx er bestaan plastiek beker met tuitje die kan wassen en hergebruiken heb er 2 al van 1996 niet weggeworpen na overlijden partner! hergebruik!!

 • Rudy Huybens

  europa wil dit, europa wil dat. wanneer gaat europa eens iets doen dat de ECHTE europeanen helpt?