Europa niet onder de indruk van Amerikaans klimaatplan

UNKNOWN

Europa is niet onder de indruk van het Amerikaanse klimaatplan. Een bemoedigende eerste stap, maar ruimschoots onvoldoende in vergelijking met de Europese inspanning, zo luidt de Europese mening.

Bemoedigend
"We begroeten het zeer bemoedigende initiatief", verklaarde eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas in de marge van een persconferentie. "Dit is helemaal anders dan wat we hoorden van de regering van president George W. Bush, die pas in 2025 de uitstootrechten wou aanpakken." Dimas relativeerde niettemin de omvang van het Amerikaanse plan. "Het plan voorziet een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent tegen 2020, maar ze gaat wel uit van het uitstootniveau in 2005. Dat komt neer op een vermindering met 5 tot 6 procent in vergelijking met de uitstoot in 1990. Dat is niet helemaal wat voorzien was", zei hij.

Europees plan
De Europese Unie wil haar uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20 procent indijken, maar de Europeanen nemen wel 1990 als referentiejaar. De EU wil haar doelstelling optrekken tot 30 procent indien andere industrielanden eind dit jaar op een VN-conferentie in Kopenhagen gelijkaardige inspanningen beloven te doen. (belga/afp/gb)