Exclusief voor abonnees

Er zweeft voor 8.000 Fiats Panda aan afval in de ruimte. En dat kan weleens een probleem worden

Met dubbele bundels laserlicht worden brokken ruimtepuin aangewezen (hier bij een repetitie op de Maasvlakte). Alle stukken afval groter dan 10 centimeter wegen bij elkaar 8 miljoen kilo.
Willem de Kam Met dubbele bundels laserlicht worden brokken ruimtepuin aangewezen (hier bij een repetitie op de Maasvlakte). Alle stukken afval groter dan 10 centimeter wegen bij elkaar 8 miljoen kilo.
De Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde laat vrijdagavond met lasers zien hoeveel ruimte-afval er in het heelal zwerft. Een bewustwordingscampagne, maar hoe zinvol is dat?

Daan Roosegaarde pakt voorzichtig een plexiglazen kubusje waarin een stukje zonnepaneel gegoten is. Het reepje paneel is afkomstig van ruimtetelescoop Hubble en is meegenomen tijdens een vervangingsoperatie. Het is een van de weinige stukken gerecycled ruimteafval.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  hopelijk wordt het niet ene grote fiat PANDA, wan dan zijn wij de sigaar. De groten hebben dan toch kunnen spelen met hun speelgoed he.

 • Marc Lehaen

  Ach ja , eenmaal door de dampkring schiet er niets meer van over . Alleen pech wanneer ne panda in botsing komt met een sateliet.

 • Sabine Van de Kerkhove

  Breng ze niet op gedachten, want straks volgt er een " ruimtetaks " en het zal weer allemaal onze schuld zijn...

 • Piet Vander Cruyssen

  De Fiat Panda als meeteenheid van afval!

 • Yasper Raes

  Fiat een dikke boete geven!