Er drijven vijf biljoen stukjes plastic in zee

EPA
Het is algemeen bekend dat er gigantische hoeveelheden plastic in zee drijven. Hoeveel precies is nu duidelijk, aldus een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Five Gyres Instituut in Los Angeles. Er drijven 5 biljoen plasticdelen in de wereldzeeën, oftewel 269.000 ton aan plastic.

Onderzoeker Marcus Eriksen en zijn team bekeken data uit 24 verschillende onderzoeken en ruim 1.500 monsters om te bepalen hoeveel deeltjes er ronddrijven en waar de grotere en kleinere stukjes plastic zich bevinden. Het blijkt dat langs de kusten de meeste grote stukken plastic, zoals flesjes en visnetten, drijven.

In vijf grote kolken in de oceaan, een soort stromingen van honderden of duizenden kilometers doorsnee, drijven de meeste kleine deeltjes en daarmee ook de grootste hoeveelheid plastic. De kleinste plasticdeeltjes werden echter gevonden in het water nabij de Noordpool.

Een Nederlandse student aan de TU Delft, Boyan Slat, werd de afgelopen jaren overigens bekend door zijn plan om de 'plastic soep' in zee aan te pakken. Slat bedacht een V-vormige installatie, die plastic dat in de V drijft, zuivert uit het water. De installatie is nog niet gemaakt.