Eoly verandert plannen windturbines na massaal protest

Archiefbeeld
anp Archiefbeeld
Eoly, de energieproducent van Colruyt, heeft na massaal protest beslist om zijn milieuvergunningsaanvraag voor de bouw van drie windturbines aan de Heyselstraat in Sint-Pieters-Kapelle (Herne) in te trekken. In een mededeling laat Eoly weten "dat het enkel een project wenst te ontwikkelen wanneer dit voldoende gedragen is door de inwoners van Herne en buurgemeente Edingen".

De actiegroep Komitee Solidair uit Herne overhandigde begin april aan het gemeentebestuur meer dan 2.200 handtekeningen tegen de plannen, waarvan ongeveer 1.000 afkomstig van buiten de gemeente, vooral vanuit het naburige Edingen. Het schepencollege van Herne gaf daarop een negatief advies. Volgens Herne situeerde de geplande locatie zich te dicht bij een groot aantal woningen en werden de normen rond slagschaduw en geluidshinder op onaanvaardbare wijze overschreden. De toegeving die Eoly in maart bekendmaakte, dat de windturbines niet 200 meter maar slechts 150 meter hoog zouden zijn, maakten geen indruk.

Eoly kondigt nu aan dat het "ondanks een technisch sterk dossier beslist heeft om het project in zijn huidige vorm in te trekken". Het bedrijf geeft echter de moed niet op om in deze regio in de toekomst toch nog windmolens te bouwen. "Mogelijke alternatieven in de regio worden verder onderzocht. Eoly staat hierbij open voor suggesties en een constructieve samenwerking met de burgers en de lokale overheden".