Electrabel zet vervuilende straalmotoren in tegen stroomtekort

EPA
Om een stroomtekort te vermijden de komende winter kan elektriciteitsproducent Engie Electrabel ook een beroep doen op turbojets, oude vliegtuigmotoren. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie.

Engie Electrabel had eind september 750 extra megawatt beloofd aan minister van Energie Marie Christine Marghem (MR), als alternatief voor de onbeschikbare kernreactoren. Er werd intussen al 1.143 megawatt verzameld, zo meldt de VRT.

Een groot deel ervan (540 megawatt) komt uit de afschakeling van grote bedrijven, een gascentrale in Vilvoorde en twee gasturbines van de elektriciteitscentrale van Langerlo. Voorts komen er op verschillende plaatsen extra noodgeneratoren op diesel of gas, en kan het bedrijf dus ook turbojets aanzetten.

Duur

Engie Electrabel heeft nog negen van die turbojets, die elk jaar wel eens ingezet worden. Elk exemplaar kan snel 17 megawatt extra stroom leveren, evenveel als acht normale windturbines.
Maar stroom opwekken met de turbojets is duur, inefficiënt en erg vervuilend. "Je kan ongeveer zeggen dat de turbojets vier keer meer zullen verbruiken dan modernere centrales die op fossiele brandstoffen werken", zegt professor Johan Driesen van de KU Leuven aan de VRT-nieuwsredactie.
86 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Engelbeen

  Carine Van Remoortere, toch even verder nadenken... Het is niet omdat er vandaag toevallig problemen zijn in meerdere kerncentrales tegelijk, dat kernenergie niet een van de minste milieuproblemen geeft. 40 jaar lang hebben ze zonder problemen meer dan 90% van hun capaciteit geleverd, dag en nacht, 7/7, jaren lang. Wind is er niet altijd en zon alleen overdag en nauwelijks in de winter. Die moeten 100% opgevangen worden door fossiele centrales als er geen wind en zon is...

 • lucien lemahieu

  uiteraard staan die opgesteld in een zeer hoge emissie-zone

 • rudy beernaert

  Opgepast dat electrabel met die oude straalmotoren niet gaat vliegen.

 • lars vandenberge

  Ik zal mijn dieselwagen vervangen door een electrische, dan kunnen ze die met zo'n straalmotor opladen. Ben ik tenminste een groene jongen.

 • Carine Van Remoortere

  De meesten denken nog steeds dat kernenergie niet vervuilend is, dat een kerncentrale propere energie opwekt, daaraan zie je hoelang de meesten gestudeerd hebben, met alle respect, verder, ze willen stroomboten inzetten, die zijn niet vervuilend, kolen niet vervuilend, generatoren op benzine niet vervuilend ? Alles beter dan toch maar te moeten toegeven aan zonnepanelen en windmolenparken