Electrabel: "Scheurtjes in kernreactorvaten zijn niet geëvolueerd"

BELGA
De aangetroffen waterstofinsluitsels in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2 zijn niet geëvolueerd. Bij de aanvullende testen - die nog volop aan de gang zijn - heeft Electrabel de gevoeligheid van de analyseparameters aanzienlijk verhoogd. Zo reageert Geetha Keyaert, woordvoerder van Electrabel, op het bericht in Le Soir dat de scheurtjes in de kernreactorvaten niet enkel veel talrijker, maar hun afmetingen ook groter zijn.

Bij het heropstarten van de reactoren Doel 3 en Tihange 2, in juni 2013, was Electrabel met het nucleair controleagentschap FANC overeengekomen om aanvullende testen te doen, om de weerstand van bestraald materiaal na te gaan, en de formele kwalificatie van de inspectiemachine uit te voeren. Die laatste is bedoeld om gedocumenteerd bewijs te leveren dat de machine geschikt is om waterstofinsluitsels te detecteren en te dimensioneren en dit met de hoogste zekerheidsgraad, luidt het.

Om dit niveau te bereiken heeft Electrabel de gevoeligheid van de analyseparameters aanzienlijk verhoogd. Daardoor is het aantal gerapporteerde waterstofinsluitsels gestegen, maar er zijn er geen nieuwe bijgekomen. Verder zijn de waterstofinsluitsels gemiddeld iets groter, maar niet geëvolueerd, aldus Electrabel.

Testen nog aan de gang

"De opeenvolgende tests in 2012, 2013 en 2014 hebben we gedaan met dezelfde parameters en de dimensies zijn steeds dezelfde gebleven, dat wil zeggen dat ze niet groter geworden zijn, maar door gevoeligheid van parameters te verhogen zien we dat ze groter zijn", aldus Keyaert. Sommige scheurtjes heeft Electrabel als één waterstofinsluitsel beschouwd omdat ze zo dichtbij elkaar liggen, wat de aangehaalde maximale grootte verklaart.

Keyaert benadrukt dat de testen nog volop bezig. "We proberen dit zo snel mogelijk te doen en dit rapport voor beide centrales aan het FANC te overhandigen die uiteindelijk beslist over de heropstart van de beide centrales".

Groenen eisen duidelijkheid

"Wat gaan we volgend weekend ontdekken? Het wordt hoog tijd dat Electrabel en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) de nodige duidelijkheid verschaffen", stelt Kristof Calvo, federaal fractieleider Ecolo-Groen, in een persbericht. "Men mag niet spelen met nucleaire veiligheid", vindt collega-fractieleider Jean-Marc Nollet. "Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) moet in alle transparantie de reeds verzamelde informatie en het lopende onderzoek delen met het Parlement. Als er ook maar een minimaal veiligheidsrisico bestaat, moeten de centrales definitief dicht", luidt het.

Ecolo-Groen vindt het verder opmerkelijk dat bevoegd minister Jambon hier in alle talen over zwijgt. "Veiligheid is nochtans ook nucleaire veiligheid", aldus Calvo.

De fractie Ecolo-Groen eist dat de regering het dossier naar zich toe trekt. "Het wordt tijd dat de regering een deadline vastlegt en van Electrabel eist dat er dan resultaten op tafel liggen betreffende nucleaire veiligheid. Electrabel zal zich woensdag in de subcommissie nucleaire veiligheid moeten verantwoorden", zo besluit Calvo.

Het actiecomité Nucléaire Stop Kernenergie is na de jongste berichten van oordeel dat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 nooit meer zouden mogen opstarten worden.

Electrabel zal zich woensdag in de subcommissie nucleaire veiligheid moeten verantwoorden

Kristof Calvo, fractieleider Groen-Ecolo
Kristof Calvo.
PHOTO_NEWS Kristof Calvo.