Eindelijk reden voor optimisme: wereldwijde CO2-uitstoot door energieproductie afgevlakt

Illustratiebeeld.
BELGA Illustratiebeeld.
De wereldwijde CO2-uitstoot door de productie van energie is in 2019 afgevlakt, ondanks het feit dat de wereldeconomie gegroeid is. Dat meldt het Internationale Energieagentschap (IEA) op basis van nieuwe data. Economische groei heeft normaal een grotere uitstoot tot gevolg.

De energiegerelateerde uitstoot kwam vorig jaar - net als in 2018 - uit op 33 gigaton, terwijl de wereldeconomie in het afgelopen jaar groeide met 2,9 procent. Zachter weer in verschillende landen en een kleinere economische groei in enkele opkomende markten zijn volgens het IEA factoren die meespelen. 

Maar volgens het IEA komt de afvlakking vooral door een toename van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen als zon- en windenergie in de geavanceerde economieën (waaronder de Europese Unie, Japan en de VS). Ook de overstap van steenkool naar aardgas en meer kernenergie helpt de volgens het IEA uitstoot binnen de perken te houden.

Meer concreet daalde de CO2-uitstoot in de Europese Unie (met 160 miljoen ton of 5 procent). “Er werd voor het eerst meer elektriciteit opgewekt uit aardgas dan uit kolen”, klinkt het. Ook in de Verenigde Staten (met 140 miljoen ton of 2,9 procent) en Japan (met 45 miljoen ton of 4 procent) daalde de CO2-uitstoot.

Uitstoot op niveau van eind jaren tachtig

Volgens het IEA is de CO2-uitstoot van de energiesector in de ontwikkelde landen nu gedaald tot het niveau van eind jaren tachtig, toen de vraag naar elektriciteit een derde lager lag dan vandaag.

Die dalingen werden echter tenietgedaan door een 400 miljoen ton hogere uitstoot elders. Bijna 80 procent daarvan kwam vanuit Azië, waar de energieproductie op basis van kolen blijft toenemen. 

“We moeten hard werken om ervoor te zorgen dat 2019 wordt herinnerd als de laatste piek in de wereldwijde emissies, en niet als een pauze van de groei”, reageerde Fatih Birol, de uitvoerend directeur van het IEA, op de cijfers.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Annie Broeckx

  Te zot voor woorden of manipulatie van het geld.De CO2 uitstoot is gedaald terwijl de helft van Australië in brand staat,luchthavens uitbreiden,enz.

 • Geert Tamsyn

  Wat dus aantoont dat CO2-verlagende maatregelen wel degelijk effect kunnen hebben.

 • Lucien Mertens

  Boter aan de galg meneer Robben, veel mensen zijn een gewillig slachtoffer van paniekzaaierij, verder dan de eigen neus word niet gekeken.

 • jos robben

  Wat je nooit in de reguliere pers te horen of te lezen krijgt, omdat het niet past in het klimaatopwarmingsevangelie, is dat er massaal gesjoemeld wordt met data, dat het CO2-verhaal berust op pure leugens en dat de zon de belangrijkste driver is van het klimaat.

 • HUBERT DE HERDT

  Haal de stroom vrachtwagens weg die niets bijbrengen en alleen Belgie vervuilen, dat zou pas een grote stap zijn.