Eilandrepubliek Palau bant gebruik van zonnecrème om koraalriffen te beschermen

iStock
De eilandrepubliek Palau voert een verbod in op de meeste soorten zonnecrème om de koraalriffen te beschermen. President Thomas Remengesau bekrachtigde daartoe vandaag een wet die eerder al door het parlement werd goedgekeurd. De maatregel wordt van kracht op 1 januari 2020.

Het verbod is van toepassing op tien chemicaliën die in zonnecrème en andere huidverzorgingsproducten voorkomen. De twee voornaamste zijn de uv-filters oxybenzon en octinoxaat. Volgens wetenschappers beperken ze de groei van koraalriffen. 

Vanaf 2020 zullen de getroffen producten niet meer verkocht worden op de verschillende eilanden van Palau. Van toeristen worden de zonnecrèmes bij aankomst in beslag genomen. Wie toch betrapt wordt, riskeert een boete tot 1.000 dollar (875 euro).

Palau ligt in de Stille Oceaan ten oosten van de Filipijnen. Het bestaat uit meer dan 350 eilanden en telt ongeveer 20.000 inwoners. Elk jaar zakken ruim 100.000 toeristen af naar Palau, de meesten uit Azië en de Verenigde Staten.

Ook op het Amerikaanse eiland Hawaï en het Nederlandse Bonaire, in de Caraïben, gaat telkens in 2021 een verbod op de meeste zonnecrèmes van kracht. In Mexico geldt een dergelijk verbod al in natuurreservaten.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ALBERT DEPLUS

    Zal veel verschil maken hé !

  • Wendy Hostyn

    Super beslissing!