Eiffeltoren gaat eigen energie produceren met windturbines

gettyimages.be
Het wereldberoemde icoon in Parijs, de Eiffeltoren, zal binnenkort zelf energie produceren. De Eiffeltoren wordt uitgerust met twee windturbines die voldoende stroom leveren om de eerste verdieping van stroom te kunnen voorzien.

De Eiffeltoren werd in 1889 gebouwd en onderging sindsdien al verschillende aanpassingen. Nu komt daar nog een groene update bij, want als onderdeel van een grote renovatie zullen een aantal duurzaamheidsattributen ingebouwd worden. Zo komen er twee windturbines, ontworpen door Urban Green Energy.

De twee turbines worden verticaal ingebouwd op de tweede verdieping, 122 meter boven de grond. Ze maken amper geluid en krijgen een speciale verf om onopvallend te blijven. De turbines produceren jaarlijks 10.000 kWh. Daarmee kunnen ze de eerste verdieping van stroom voorzien.

De windturbines dragen een prijskaartje van 30 miljoen euro en zijn een onderdeel van het plan om de milieu-impact van de toren met 25 procent terug te brengen. Andere ingrepen zijn het aanbrengen van zonnepanelen, warmtepompen en een opvangsysteem voor het regenwater. Ook zal de verlichting op termijn vervangen worden door ledlicht.

UGE