Effect van ontbossing op klimaatverandering groter dan gedacht

aa
Shutterstock aa
Ontbossing in de tropen zorgt voor meer CO2-uitstoot dan voorheen gedacht omdat er ook eeuwenoude koolstof vrijkomt uit de bodem. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan de Universiteit Gent heeft meegewerkt. De onderzoekers hebben het effect gemeten in Oost-Congo en wijzen op de bijkomende gevolgen voor de klimaatverandering.

Wanneer een bos gekapt wordt, kan het geen CO2 meer uit de atmosfeer halen. Bovendien wordt er bodemkoolstof van gemiddeld 1.500 jaar oud terug in de atmosfeer gepompt. Het onderzoek gebeurde op negentien plaatsen in Oost-Congo. Door de groeiende bevolking moeten daar enorme bossen plaats ruimen voor landbouwgrond. De wetenschappers namen er water- en bodemstalen.

Ze ontdekten dat er veel oude koolstof uit de bodem vrijkomt in gebieden waar veel bomen gekapt werden. "Ontbossing heeft een dubbel negatief effect op klimaatverandering", zegt onderzoeker Marijn Bauters. "Ten eerste omdat de boom die CO2 omzette in zuurstof weg is. Ten tweede omdat de bodem eeuwenoude koolstof verliest wanneer het landgebruik wijzigt van bos naar landbouw."

“Laat bossen staan”
Bomen kappen maakt de bodem onstabiel, waardoor de oude en stabiele koolstof die daar was opgeslagen in de rivieren terecht komt. Daar zetten microben in het water de koolstof om naar CO2. Die komt in de atmosfeer terecht, waardoor het broeikaseffect vergroot.

De onderzoekers pleiten voor intensivering van de gangbare landbouw en de bossen wereldwijd te laten staan. "In gebieden waar bos plaats moet maken voor landbouwgrond kan men terrassen en bufferzones aanleggen", aldus Bauters.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk de smet

  als het om winst gaat denkt men steeds te laat,met dank aan de groten der aarde die alles besturen en hun zakken vullen aan allerlei dubieuze contracten zijn die echt niet slimmer,dat heeft dan lang naar school geweest om stommer en stommer te worden of rijker en rijker,het tweede keurt alles goed

 • Geert Tamsyn

  Realiteit is dat ontbossing vooral gebeurt om landbouwgronden te creëren voor voedergewassen voor dieren (soja, mais, ...). Er is dus helemaal geen overbevolking, we leven in het westen gewoon op te grote voet, wat minder vlees consumeren zou al veel helpen.

 • Tino Hellemonds

  Bomen planten moet me doen,zelfs in droge gebieden,de natuur doet de rest....

 • Ferdinand Engelbeen

  Eric Grosemans, even gecheckt: de elektriciteitsproductie van China uit wind en zon is van 5,6% in 2017 naar 6,7% gegaan in 2018. België zit op 9%. China heeft wel veel hydro, wat wij niet hebben, dat aandeel is gezakt van 18,5% naar 17,6%, omdat het totale stroomverbruik met 8,4% is gestegen. Idem voor kolen: van 71,1% naar 70,4%, maar de totale productie via kolen en bijbehorende CO2 uitstoot is wel met 7% gestegen! Zo zie je maar weer dat percentages niet veel zeggen...

 • Eric Grosemans

  China doet veel beter dan 2 of 9% Ferdinand. China haalt 25% van hun elektriciteitsproduktie uit hernieuwbare bronnen. Daarmee doen ze veel beter als menig Europees land. En het wordt nog opgetrokken.