Eerste luchthaven geopend die volledig op zonne-energie draait

De eerste energieneutrale luchthaven ter wereld ligt in India. Een gigantisch zonnepark moet het volledige vliegveld voorzien van stroom. Het nieuwe energiesysteem trad gisteren officieel in zijn werk. De luchthaven hoopt zo, op een termijn van 25 jaar, 300.000 ton CO2 minder uit te stoten.

Een primeur voor India. De luchthaven Cochin International Airport in Kerala, een deelstaat in het zuidwesten van het land, mag zich sinds gisteren de eerste luchthaven ter wereld noemen die voor 100% steunt op duurzame energiebronnen. Op een oppervlakte van 4500 hectare werden 46.000 zonnepanelen aangelegd die de volledige luchthaven voorzien van energie.

In 2013 installeerde Cochin International in een eerste project al zonnepanelen op de daken van de terminals. Die vingen al een deel van het energieverbruik op. Nu kan de luchthaven met de verdere uitbreiding van het nieuwe energiesysteem volledig energieneutraal werken.

Het vliegveld kan met de opgewekte zonne-energie in haar energiebehoefte voorzien en zo de CO2-uitstoot fors terugdringen. Het hoopt in zo'n 25 jaar 300.000 ton CO2 minder uit te stoten. Dat komt overeen met het planten van 3 miljoen bomen of het besparen van een autorit van 820 miljoen kilometer.