Eerste jaarhelft 2017 was tweede warmste ooit

epa
De wereldwijd gemiddelde temperatuur tussen januari en juni 2017 bedroeg 14,4 graden Celsius, 0,9 graden warmer dan het jaargemiddelde van de hele twintigste eeuw. Daarmee beleefden we het afgelopen halfjaar het tweede warmste semester ooit gemeten, net na het absolute record van vorig jaar.

De nieuwe resultaten, uitgebracht door het Amerikaanse Oceanisch en Atmosferisch instituut NOAA, tonen duidelijk aan dat de drie opeenvolgende jaren 2015, 2016 en 2017 op weg zijn om de warmste sequentie ooit te vormen. De laatste maand van het semester, juni, was de derde warmste ooit gemeten, na 2015 en 2016, wat het de eenenveertigste junimaand in een rij maakte boven het 20ste-eeuwse gemiddelde. Juni 2017 was 0,82 graden warmer dan normaal, juni 2016 0,92 en juni 2015 0,90.

De resultaten van dit jaar zijn des te opmerkelijker omdat El Niño, het natuurfenomeen dat het zeewater in de Stille Oceaan opwarmt en zorgt voor een tijdelijke opwarming van grote delen van de wereld, ondertussen is stilgevallen. 2016 was volgens de NOAA dan ook een "super-El Nino-jaar". Met het wegvallen van dat effect hadden experts verwacht dat de temperatuur feller zou dalen, zeker nu het tegenovergestelde fenomeen - La Niña, dat de temperatuur normaal gezien doet dalen - zich voordoet.

De nieuwe cijfers doen opnieuw de vrees groeien dat een beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad Celsius en zelfs 2 graden Celsius moeilijk haalbaar wordt.

Het zuiden van Europa wordt al enkele weken geteisterd door recordtemperaturen tot 47 graden Celsius.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bob 3*D

  Ondertussen zijn er gletsjer aan het groeien op het zuidelijk halfrond van honderden meters dik en kilometers lang.Daar spreken ze dan weer van koude records en zo staat alles terug in evenwicht.

 • Samuel Peeters

  Hierna terug een ijstijd. Wat zullen onze groene jongens dan verkondigen? Klimaat heeft nog nooit zoveel geld doen rollen. En geld laat de wereld draaien. :-)

 • Piet Ik Zever Niet

  Geniet ervan nu het nog kan! The point of No return is al lang voorbij. Het zal enkel erger worden

 • Wiske Suske

  Hoop dat oude Pekela in Spanje opstooft.

 • Skblitz

  Ik heb nu minder stookkosten.