Eerste dode schildpadden spoelen aan door olievlek

Het ziet er helaas meer en meer naar uit dat de olievlek die uit het ontplofte boorplatform in de Golf van Mexico stroomt, de grootste milieuramp aller tijden zal veroorzaken. Nu al zijn de eerste dode schildpadden aangespoeld op de Amerikaanse kust. Ook de eerste met olie besmeurde vogels zijn aangetroffen. De olievlek heeft al een oppervlakte van meer dan 10.000 km², of een derde van België. Ook de visvangst loopt groot gevaar. Door het ruige weer is zelfs de Amerikaanse oostkust bedreigd. Dat zou een ramp zijn voor de toeristische kuststeden en het unieke natuurgebeid van de 'Keys' in Florida.

Terwijl president Obama bij zijn bezoek aan de getroffen regio herhaalde dat Washington alles in het werk zal stellen om de ramp in te dijken en BP zal opdraaien voor de schade, dijt de omvang van de ramp almaar uit. Er zouden nu al 800.000 liter olie per dag uit het gigantische olielek stromen. Omdat het nog een hele tijd (wellicht zelfs maanden) zal duren vooraleer het lek op 1.520m diepte kan gedicht worden, vrezen de autoriteiten dat er tot 15,9 miljoen liter uit het lek zou kunnen stromen in de komende dagen of weken. Dat gebeurde nog nooit eerder.

Met man en macht
300 schepen en 2.200 reddingswerkers doen er alles aan om het niet zo ver te laten komen. Het unieke ecosysteem van de Mississippi loopt groot gevaar. Het onhergbergzame gebied is moeilijk te bereiken en zou onmogelijk gereinigd kunnen worden, mocht de olievlek deze fragiele natuurschat bereiken.

Nog maar begin
Ook economisch heeft de ramp enorme gevolgen. Gouverneur Bobby Jindal van Louisiana heeft al een visvangstverbod in het gebied afgekondigd. Mogelijk verliezen duizenden vissers hun job door de olievlek. En het ergste moet nog komen, want dit is nog maar het begin van de ramp. "Wellicht zijn de opblaasbare olieversperringen van de hele wereld niet toereikend om deze olievlek te stoppen", zijn de veelzeggende woorden van een Duitse Greenpeace-leider. (hlnsydney/kh)

AP
Deze schildpad kon nog gered worden.
Deze schildpad kon nog gered worden.
Ook de eerste besmeurde vogels zijn al aangetroffen.
AP Ook de eerste besmeurde vogels zijn al aangetroffen.
Ook zeldzame broedvogels in het gebied zijn bedreigd.
Ook zeldzame broedvogels in het gebied zijn bedreigd.
AP
AP