Een rietje in zee: dit filmpje maakt pijnlijk duidelijk hoe hard schildpad erdoor gekweld wordt

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Opgelet! Niet voor gevoelige kijkers, dit filmpje waarin een rietje van zo'n tien centimeter verwijderd wordt uit het neusgat van een zeeschildpad. Na de ingreep, die zo'n acht minuten duurde, wordt ze uit haar lijden verlost. Laat de boodschap echter duidelijk zijn: zeg nee tegen plastic vervuiling.

Oceanograaf Christine Figgener trof het dier aan voor de kust van Costa Rica. Omdat de dichtstbijzijnde medische hulp nog uren weg was en dit exemplaar niet zomaar verplaatst mocht worden, moest er geïmproviseerd worden.

Zelf aan het werk dus, met behulp van een tang. Eerst werd nog gedacht dat het vreemde voorwerp een worm of een haak moest voorstellen, maar de waarheid kwam snel aan het licht. "Zeg me niet dat het een verdomd rietje is", klinkt het. "Dat is gewoon stom."

Tijdens de ingreep gutst het bloed uit haar neus, de schildpad ziet duidelijk af. "Arme meid, het spijt me. Als dit voorbij is, zal je je beter voelen. Dit is de reden waarom we moeten stoppen met die plastic rietjes", besluit Figgener.

Foto's van tandarts naast dode beer
Het filmpje werd ook geplaatst op de Facebookpagina '1 million likes against Walter J Palmer', waar het in één dag al twaalf miljoen keer bekeken is. De tandarts die de leeuw Cecil doodde, komt nog meer in nauwe schoentjes te zitten nu te zien is hoe hij trots poseert naast een dode beer. Dat dier had hij in 2006 zelf vermoord in Wisconsin met pijl en boog.

Omdat hij toegeslagen had buiten een jachtzone kwam er een proces van. Dankzij enkele valse verklaringen kwam hij er van af met een boete van 2.938 dollar en een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

ABC News