Een huisdier is net zo slecht voor het milieu als met je SUV Europa doorkruisen

Huisdieren zijn niet bepaald goed voor het milieu.
Shutterstock Huisdieren zijn niet bepaald goed voor het milieu.
Wie denkt er goed aan te doen geen vlees te eten, zonnepanelen aan te schaffen en zijn huis goed te isoleren, kan de handdoek in de ring gooien als hij thuis ook nog twee honden en een kat heeft. Onze trouwe viervoeters laten namelijk een flinke ecologische voetafdruk achter, of liever gezegd: pootafdruk. 

De impact van gezelschapsdieren op ons leefklimaat is volgens Zwitserse onderzoekers een stuk groter dan wij denken. “Het is vooral de grote voerconsumptie die impact heeft op het milieu”, zegt Niels Jungbluth. Hij is directeur van ESU Services, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in milieuonderzoek.

De ecologische pootafdruk die onze huisdieren in een jaar achterlaten zou je kunnen vergelijken met het aantal gereden kilometers in een SUV. Een paard? Die vervuilt net zo veel als 21.453 kilometer rijden. Je lieve poes? 1.413 km. En de hond? Gelijk aan 3.677 km. Dat is ongeveer hetzelfde als een enkele rit tussen het Zweedse Stockholm en Malaga in het Zuiden van Spanje.

Biefstuk

De laatste jaren is het onder hondenbezitters een trend om je hond geen supermarktbrokjes meer te geven, maar verse biefstuk. En het is nu juist die biefstuk die zo vervuilend is. Wij kunnen dan wel minder vlees eten, als je de hond elke dag een stuk koe geeft, dan zet onze vegetarische levensstijl helaas weinig zoden aan de dijk. Daarbij hebben we er een handje van om onze hond, kat of paard te veel eten te geven. Naar schatting is maar liefst 35% van onze  huisdieren te dik, blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren. 

Naast voeding zijn huisvesting en de uitwerpselen schadelijk voor het milieu. In het geval van paarden komen daar ook nog autoritten bij om het hooi van en naar de stal te vervoeren. “Als in de stal houtkrullen uit de omgeving gebruikt worden in plaats van stro, kan de impact al
 met 30 procent verminderen”, concluderen de onderzoekers.

Moeten we de hond en de kat nou maar links laten liggen, als we ons duurzame leven kracht bij willen zetten? Zo ver hoeft het nu ook weer niet te gaan, maar enige bewustwording over het verbruik van onze dieren is niet verkeerd, zegt professor Voeding Gezelschapsdieren Myriam Hesta van de Universiteit in Gent. Ze benadrukt in  Het Nieuwsblad dat niet overvoeden de eerste stap
 is om de voetafdruk te verkleinen. Daarnaast wordt aangeraden om huisdieren restvlees te geven wat bij de slager normaliter de vuilnisbak ingaat, zoals pens en hart. 

Vind je de poes of hond tóch te slecht voor het milieu? Een vis of een konijn is een duurzamer alternatief. Een vis is namelijk net zo schadelijk als 14 kilometer rijden met de auto. 

Hoe schadelijk is mijn dier per jaar?
Paard: 21.453 km
Hond: 3.677 km
Kat: 1.413 km
Konijn: 691 km
Parkiet: 124 km
Vis: 14 km

Vooral paarden zijn de boosdoeners.
Shutterstock Vooral paarden zijn de boosdoeners.211 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • evelyne dewulf

  dieren hebben een positieve invloed op (fysieke én psychische) gezondheid. gevolg: minder productie van medicamenten, minder werkverzuim, betere omgang onder de mensen, minder criminaliteit, ... dus indirect kleinere voetafdruk

 • Eric Vanovermeire

  Ik krijg vooral veel liefde en genegenheid van mijn 3 katten. Eten doen ze buiten door het muisvrij houden van mijn oude boerderij. Ok, af en toe krijgen ze wat goedkope kattenkorrels voorgeschoteld.

 • Eric hunninck

  Waar zijn ZE in Godsnaam mee bezig?????

 • Louis Bouduin

  Opruimen dus. Ik heb zopas mijn Labrador met zijn vervuilende poot en voetafdruk aan de deur gezet.

 • Pierre Cambier

  Als ze zo beginnen. Het CO2 probleem is al 40 jaar geleden begonnen. De bevolking is sindsdien verdubbeld. Men ademt zuurstof in, en ademt CO2 uit. En dan nog gezwegen over de verdubbelde bevolking kleden, vervoeren, verwarmen..... Dus, Mao-Tse-Tung had in de tijd gelijk. 1 kind per gezin. Die was ver voor op zijn tijd.