Eén derde van alle elektriciteit verbruikt in april in België kwam uit buitenland

PHOTO_NEWS
Een derde van alle elektriciteit die in de maand april werd verbruikt in België, was afkomstig uit het buitenland. De invoer dekte maar liefst 32,2 procent van het totale verbruik, zo blijkt vandaag uit gegevens van Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas.

België voerde in april netto 2.065 GWh elektriciteit in, tegen 1.760 GWh in april vorig jaar. In beide gevallen waren de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 onbeschikbaar. "Met een netto-invoersaldo van 2.065 GWh werd gemiddeld 81,9 procent van de huidige invoercapaciteit benut", aldus Synergrid.

"Opmerkelijke stijging"
Het netto-invoersaldo was in januari afgenomen, nadat kernreactor Doel 4 in december vorig jaar opnieuw was opgestart. Maar sinds maart is er opnieuw "een opmerkelijke stijging", stelt Synergrid vast. "Deze is wellicht te verklaren door het afkoppelen van Doel 1 van het net midden februari en het stilleggen van Tihange 3 voor onderhoud eind maart", klinkt het.

Het totale elektriciteitsverbruik lag in april 1,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Synergrid linkt dat aan "de conjunctuurverbetering en de lagere temperaturen in vergelijking met april 2014".

De lagere temperaturen zorgden ook voor een fors hoger aardgasverbruik: +21,2 procent tegenover april 2014. Het aardgasverbruik van gezinnen en kmo's lag zelfs 36,5 procent hoger.