Ducarme wil totaalverbod op neonicotinoïden om bijenpopulatie te beschermen

Shutterstock
Volgend jaar zou er geen uitzondering op het verbod op neonicotinoïden meer moeten zijn. Dat heeft federaal minister van Landbouw Denis Ducarme laten verstaan. Neonicotinoïden zijn pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. "Vanuit mijn oogpunt zal dit het laatste jaar van de uitzondering zijn", zo tweette Ducarme. 

Sinds 2018 is het gebruik van drie neonicotinoïden in de Europese Unie verboden. De pesticiden, die het zenuwstelsel van insecten aantasten, mogen enkel nog gebruikt worden in serres. 

België is een van de lidstaten die een tijdelijke uitzondering heeft aangevraagd voor bepaalde producenten. De bietentelers gebruiken het product van februari tot juni om hun gewassen te beschermen tegen bladluizen. Ze beschikken naar eigen zeggen niet over betere alternatieven. 

Enkele milieuorganisaties trokken naar de Raad van State om de toelating van de pesticiden bij hoogdringendheid te laten annuleren, maar ze vingen bot, zo berichtte de krant l'Echo vandaag. De behandeling ten gronde kan nog maanden duren.

Eind vorige legislatuur lag in de Kamercommissie Volksgezondheid al een wetsvoorstel voor een totaalverbod op tafel, maar dat heeft wegens tijdsgebrek de eindstreep niet gehaald. De fractie Groen-Ecolo heeft het voorstel nu opnieuw ingediend, met een uitfasering vanaf januari volgend jaar.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Rasschaert

  Misschien dat de telers daar waar geen alternatief is de bladluizen verzamelen en dumpen op de hoofdzetel van groen. Die zullen die beestjes met alle plezier verwelkomen en een onbezorgd leven geven.

 • ingrid mertens

  Geen bijen meer, geen leven meer op aarde! Hoge tijd om ook deze dieren te beschermen tegen ieders ondergang!

 • Jules Vermeers

  Dat is meer dan nodig, de EU slaapt verder.

 • ronny joosens

  Waalse politici nemen zinnigere beslissingen dan de vlaamse.

 • Veronica Voorhelst

  Eindelijk doen de Groenen ook eens iets nuttig . Deze produkten hadden al lang verboden moeten zijn. Zonder bijen heeft de mens een immens probleem. Doe liever iets aan al de gifstoffen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden ipv onzin over het klimaat te vertellen!