Drie kwart van Canariërs tegen omstreden olieboringen

Een schip voert proefboringen uit voor de kust van Lanzarote.
EPA Een schip voert proefboringen uit voor de kust van Lanzarote.
Drie kwart van de bewoners van de Canarische Eilanden is tegen de omstreden olieboringen voor de kusten van Lanzarote en Fuerteventura. Dat blijkt uit een bevraging die de regering van de eilandengroep in opdracht had gegeven aan de universiteiten in La Laguna op Tenerife en in Las Palmas op Gran Canaria.

De Canarische regering deelde vandaag mee dat 75,4 procent van de bevraagden zich tegen de proefboringen in de Atlantische Oceaan had uitgesproken, die het gas- en olieconcern Repsol vorige week waren begonnen. Toch 15,4 procent van de eilandbewoners was voor de zoektocht naar olievelden.

De regionale regering, die ronduit gekant is tegen de plannen, had zondag een volksraadpleging willen houden. Het grondwettelijk hof had het referendum echter in de tussentijd verboden. Daarom gaf de regering van de eilandengroep de bevraging in opdracht.

De Spaanse centrale regering had de proefboringen toegestaan. Minister van Industrie José Manuel Soria kondigde aan dat over twee tot drie maanden zal geweten zijn of in het zeegebied ten oosten van Lanzarote en Fuerteventura aardolie aanwezig is. De tegenstanders verzetten zich omdat een ongeluk verschrikkelijke gevolgen voor het toerisme kan hebben.