Doel 2 kan binnenkort weer opgestart worden

Bart Leye
Kernreactor Doel 2 mag na acht maanden weer opgestart worden. Dat heeft de nucleaire waakhond Fanc beslist. De heropstart is voor begin februari gepland, zegt Engie Electrabel.

Doel 2 ligt stil sinds 22 mei vorig jaar. Er werd een gepland onderhoud uitgevoerd, maar tegelijkertijd moest een leiding in een veiligheidskoelwatercircuit gecontroleerd worden. In dezelfde koelwaterleiding in reactor Doel 1 was in april immers een lek vastgesteld, ten gevolge van “materiaalmoeheid”.

Ook in Doel 2 bleek de koelwaterleiding in slechte staat, en ze werd eind november vervangen. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft nu het licht op groen gezet voor de heropstart van de reactor van 433 megawatt. Engie Electrabel moet de leidingen in de toekomst wel regelmatig nakijken.

“Volgens de huidige inzichten zal Doel 2 op 4 februari opnieuw aan het net gekoppeld worden”, zegt Engie Electrabel. 
“In Doel 2 zijn alle preventieve werken, inspecties en analyses in navolging van het eerder gedetecteerde waterlek op Doel 1 afgerond”, zo staat in een persbericht. “De teams voeren momenteel de laatste controles uit, waarna de activiteiten voor heropstart van de centrale zullen starten.”

Als Doel 2 weer draait, zullen vijf van de Belgische kernreactoren actief zijn. In Doel 1 (433 megawatt) zijn de herstellingen aan de koelwaterleiding nog bezig. Die reactor zou volgens de huidige inschatting op 15 maart heropgestart worden. Tihange 2 (1.008 megawatt) ligt stil om betonproblemen in het niet-nucleaire gedeelte te analyseren. Deze reactor zal naar verwachting stilliggen tot eind mei.

Minister van Energie Marie Christine Marghem reageert tevreden op de aangekondigde heropstart van Doel 2. “Dit versterkt de bevoorradingszekerheid deze winter”, luidt het.

In reactor Doel 1 zijn de herstellingen nog bezig. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Ze blijven maar geld pompen in het herstellen van die ruïnes die zich van het ene naar het andere mankement slepen. Vermits nieuwe kerncentrales economisch niet haalbaar zijn en pas actief kunnen zijn na ongeveer 20 jaar moeten we ons windmolenpark en het aantal zonnepanelen serieus uitbreiden. Jammer maar helaas zullen er daarnaast ook nieuwe gascentrales moeten gebouwd worden.

 • Kris Meltens

  Ons land draaide tot enkele maanden geleden nog op 2 reactoren. Nu op 5. Wordt er dan ineens zoveel energie meer verbruikt?

 • Bob Boomer

  - Als je oude wagen is versleten dan ben je toe aan een nieuwe. Logisch ?Zonnepanelen en windmolens zijn geen kerncentrales, juist ? Dus... als een kerncentrale is versleten dan vervang je die door een nieuwe. Het kan niet dat je afhankelijk moet zijn van een markt en een stelletje commerçanten als het om een basisbehoefte gaat. Dat is ergerlijke gelegitimeerde diefstal !

 • Marc Spandel

  Ik was 21 jaar toen ik korte tijd meewerkte aan opbouw van de koelwater- structuur van die eerste centrales. Dus, ze moeten nu zo'n 48 jaar oud zijn (Doel1 en 2). Ondanks het feit van metaalmoeheid en de andere slijtageproblemen, moeten die 'KERNCENTRALES' dus in gebruik blijven van onze 'politici'? Duidelijk dat de nationale veiligheid niet telt als er corruptie- winsten te rapen zijn.

 • pierre Van den Wijngaert

  Goed voor de CO2 en de luchtverontreiniging,kunnen we gas en kolencentrales afzetten