Exclusief voor abonnees

Dit staat er op het spel als Amazonewoud blijft branden: 5 vragen beantwoord

REUTERS
In het Braziliaanse Amazonewoud woeden nooit geziene branden. De rookpluim strekt zich uit over een oppervlakte honderd keer zo groot als ons land. De kaarten van de CO2-uitstoot gaan nu al diep in het rood en op langere termijn dreigt er nog een veel grotere ramp. Want als er nog tien procent van het oorspronkelijke woud verdwijnt, dan kan de ‘long van de wereld’ veranderen in een droge savanne.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toran Korshnah

  Het zijn natuurlijke oorzaken, de landbouwers, veetelers en houthakkers die dit op hun geweten hebben. En dit met steun van hun president. En wat Links en Rechts betreft, beiden hebben stinkende boter op het hoofd. Brazilianen, je beseft maar wat je kwijt bent, de dag dat je het niet meer hebt.

 • Verstappen Martine

  Ik word hier heel erg verdrietig van, de mensen en de dieren die daar wonen worden uitgeveegd alsof ze nooit bestaan hebben voor geld en macht. Waarom kunnen we niet gelukkig zijn met minder, straks is er niks meer over van onze eens zo mooie wereld. De gevolgen voor de wereld zullen desastreus.

 • walter molenberghs

  Hier maak ik mij zorgen over.

 • Jan Janssens

  We moeten eerlijk zijn. We mogen niet verwachten dat Brazilië zijn “waardevolle grondstof” zijnde schone lucht gratis aan de wereld geeft. We hebben allemaal olie nodig en betalen ervoor, we hebben allemaal licht nodig, maar verwachten dat een land in armoede blijft, géén landbouwgronden creëert omdat wij het graag willen,...dat kan niet. We moeten Brazilië kunnen verplichten het woud te behouden, maar de ganse wereld zal er voor moeten betalen. En ik betaal liever aan bomen dan aan bommen.

 • serge rene vandevelde

  de branden zijn niet meer dan 10 jaar geleden.De uiterst linksen verloren zwaar de verkiezingen.nu willen ze terug aan de mjacht komen em beschuldigen ze de nieuwe regering omdat deze subsidies van de linkse ongs afschafte.Bolsonaro verdenkt deze er van branden aan te leggen om op die manier reakties van Europa uit te lokken.