Dit is de meest voorkomende vlinder in Vlaamse tuinen

Wikimedia
Uit de resultaten van de Vlindertelling van het voorbije weekend blijkt de meest getelde vlinder in onze tuinen de atalanta te zijn: een grote zwarte dagvlinder met witte en oranje banden. In totaal telden ruim 7.000 mensen meer dan 100.000 vlinders.

Het negende Vlindertelweekend van Natuurpunt draaide uit op een nek-aan-nek race van de atalanta met het koolwitje. Koolwitjes zijn elk jaar talrijk vertegenwoordigd in de Vlaamse tuinen. De atalanta kent grotere schommelingen. Deze grote dagvlinder is een trekvlinder die elk jaar vanuit Frankrijk en Spanje onze streken bereikt. Door het warme voorjaar waren er opvallend veel atalanta's bij ons. Ook in Nederland was de atalanta overigens de meest getelde vlindersoort afgelopen weekend.

De Atalanta haalde het nipt van het koolwitje (foto), ook een veelvoorkomende vlinder bij ons.
Wikimedia Commons De Atalanta haalde het nipt van het koolwitje (foto), ook een veelvoorkomende vlinder bij ons.

Door het warme voorjaar werden ook opvallend veel ongewone en zeldzame vlinders geteld, zoals de kolibrievlinder, de glasvleugelpijlstaart en de keizersmantel.

Gemiddeld werden in de Vlaamse tuinen 16 exemplaren geteld van 6 verschillende soorten. Vorig jaar werden nauwelijks 12 exemplaren van 5 soorten gezien. In een goed jaar, zoals in 2013, worden tot 26 vlinders per tuin gemeld. In de provincies Limburg en Antwerpen werden meer citroenvlinders gemeld, in de provincies Oost- en West-Vlaanderen deed het oranje zandoogje het beter dan in de rest van Vlaanderen. In West-Vlaanderen houdt de kleine vos, de winnaar van vorig jaar, opvallend beter stand.

Telresultaten kunnen nog ingevoerd worden tot zondag 9 augustus via www.vlinderweekend.be.