Diesel- en benzinewagens mogen tegen 2030 Parijs niet meer in

epa
Het stadsbestuur van Parijs wil tegen 2030 alle benzine- en dieselwagens uit de stad weren. In de drukst bezochte stad ter wereld zullen vanaf dan enkel nog elektrische auto's welkom zijn.

De Franse regering maakte afgelopen zomer al bekend tegen 2040 de verkoop van alle diesel- en benzinewagens te zullen verbieden. De hoofdstad Parijs schakelt dus nog een versnelling hoger om vervuilende wagens van haar grondgebied te weren. 

"Het verkeer is een van de grootste opwekkers van broeikasgassen", zegt schepen van Verkeer Christophe Najdovski aan radiozender France Info. "Dus plannen we tegen 2030 afstand te nemen van wagens met verbrandingsmotoren."

Geen 'ban', wel 'haalbare deadline'

Het Parijse bestuur ligt al in de vuurlinie omwille van de invoering van autovrije zones, autovrije dagen en boetes voor bestuurders van wagens ouder dan twintig jaar. Daarom wil het niet spreken van een 'ban', maar eerder van een haalbare deadline om het gebruik van diesel- en benzinewagens te doen uitdoven.

Veel Parijzenaars zijn overigens helemaal niet in het bezit van een wagen, maar maken gebruik van het openbaar vervoer, huurfietsen en -scooters en hybride deelwagens. Verkeersmaatregelen treffen dus vooral bezoekers en pendelaars.

Veel andere grootsteden overwegen gelijkaardige maatregelen. China, na de VS de op een na grootste vervuiler in de wereld, kondigde recent ook aan dat het weldra zal proberen diesel- en benzinewagens te weren.
22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hugo Verkammen

  Geen dieseluitstoot meer ? Wanneer schaffen ze de verwarmingsketels op mazout af?

 • james vroman

  Europa zal dit doordrijven onnodig daar nog commentaar op te geven het zal elektrisch zijn of niets ,enige alternatief is het openbaar vervoer ..het is niet alleen in Frankrijk ook hier zal dit zo zijn ..

 • Jan Verstrepen

  Je moet nu al een held zijn om die stad met de auto in te durven......geen probleem daar zien ze me nooit!

 • Frans Van Hoyweghen

  Waarom geen motor op luchtdruk, en thuis een kleine compressor dat gaat ook.

 • Ferdinand Engelbeen

  Aan de andere kant wil men ook in Frankrijk de kerncentrales sluiten. Lijkt me dat kerncentrales ook nul CO2 uitstoten, wat van wind en zon niet kan worden gezegd: als er weinig wind en géén zon is, dan zijn gascentrales nodig om het tekort op te vangen. Of bruinkoolcentrales, zoals in Duitsland. Die zijn zo milieuvriendelijk...