Exclusief voor abonnees

Deze man leerde zijn hond rommel opruimen en hoopt dat anderen zijn voorbeeld snel zullen volgen

 Hond Joy ruimt samen met haar baasje plastic op in en rond Vianen.
Jiri Buller Hond Joy ruimt samen met haar baasje plastic op in en rond Vianen.
Ict-manager Alex van Eck heeft zijn hond, labrador Joy, getraind in het verzamelen van afval. In een mum van tijd jaagt ze een volle vuilniszak bij elkaar.

Joy (6) hijgt opgewonden en is haast niet te houden. De bruine labrador is deze warme doordeweekse middag met een missie in de Nederlandse Middelwaard, een recreatiegebied in een uiterwaard langs de Lek bij Vianen. Ze gaat de rommel opruimen die zonnebaders, wandelaars en feestgangers hebben achtergelaten.

De dagelijkse wandelingen met de baas zijn veel leuker geworden sinds Joy de jacht op rondslingerende plastic flessen, drinkpakjes en blikjes heeft ontdekt. Eén keer per week rijdt Alex van Eck (44) zijn 'gabber' voor een grote schoonmaak naar de Middelwaard, een eldorado voor loslopende honden. Telkens weer verbaast hij zich over de hoeveelheid troep die recreanten achterlaten in dit mooie natuurgebied. Meer nog dan in zijn eigen woonbuurt in het nabijgelegen IJsselstein is hij erop gebrand deze plek met Joy af te stropen. "Afval dat hier is achtergelaten, waait weg, gaat de rivier in en komt in zee terecht, waar de plastic soep al immens is." Dat wil hij voorkomen.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sabine Van de Kerkhove

  @mike milan, wij gooien ook nooit iets op de grond, omdat ik thuis ook proper ben. Maar een ander zijn vuiligheid neem ik toch ook niet in mijn handen sorry, en moest ik een hond hebben dat beest al zeker niet

 • mike milan

  Sabine@ als iedereen was als ik,dan moet je u nt bukken, wij gooien niks weg in de natuur.Geleerd bij mn opvoeding!

 • Sabine Van de Kerkhove

  En als dat beest eens een naald of besmet iets opraapt, wat dan ?? Ofwel bukt ge uzelf ofwel laat ge het liggen, maar niet de pluimen op uwen hoed steken die niet van u zijn.