Deen (19) start hongerstaking voor klimaat

"27 dagen voor de verkiezingen, drie dagen zonder voedsel”, staat te lezen op het kartonnen bord dat hongerstaker Mikkel Brix vasthoudt.
dpa "27 dagen voor de verkiezingen, drie dagen zonder voedsel”, staat te lezen op het kartonnen bord dat hongerstaker Mikkel Brix vasthoudt.
Een jonge Deen eist een krachtdadig klimaatbeleid en is daarom een hongerstaking gestart. De Denen kiezen op woensdag 5 juni een nieuw parlement, tot dan is Mikkel Brix vastbesloten om alle vast voedsel te weigeren.

De jongeman uit de noordelijke stad Frederikshavn at zijn laatste warme maaltijd op maandag. ‘s Anderendaags maakte huidig premier Lars Løkke Rasmussen de officiële datum van de parlementsverkiezingen bekend. Voor Brix meteen het signaal om zijn hongerstaking aan te vatten.

“Ik wil dat onze politici eindelijk wakker worden en iets doen voor het klimaat. De politiek heeft de klimaatcrisis veel te lang genegeeerd. Wat we nodig hebben, is echte actie”, verklaarde hij aan Deense media.

Een dode activist is geen goeie activist

MIkkel Brix

De adolescent ging voor zijn actie niet over een nacht ijs. In de afgelopen weken is hij steeds minder en minder gaan eten. Nu hij een kleine week bezig is, gaat het naar omstandigheden goed. “Ik sta vroeger dan normaal op en heb veel energie.” Toch is hij niet blind voor de gezondheidsrisico’s. “Een dode activist is geen goeie activist”, stelt hij. Indien zijn gezondheid achteruit gaat, stopt hij ermee en gaat hij bij een dokter langs.

Brix raadt anderen af om zijn voorbeeld te volgen. “Ik raad niemand aan een hongerstaking te houden. Dat is ronduit gevaarlijk.” Sinds Greta Thunberg ging demonstreren voor het Zweedse parlement, zijn ook in buurland Denemarken veel scholieren en studenten de straat opgetrokken om een strakker klimaatbeleid af te dwingen.

Uit opiniepelingen voor de Europese verkiezingen van 26 mei en de Deense verkiezingen tien dagen later, komt naar voren dat veel van Brix’ landgenoten wakker liggen van de klimaatopwarming.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Boeckx

  Aandacht doet mensen rare sprongen maken. Sorry geen begrip.

 • Geert Vaelen

  3 weken zonder eten? Dat wil ik hem zien doen. Da's gewoon zelfmoord. En als hij het niet haalt, gaat hij naar de dokter? Die dokter zal gewoon zeggen dat ie iets moet eten natuurlijk. Die hongerstaking helpt niks, politiekers doen toch hun goesting, en dat is hetgeen het meeste opbrengt. Milieu komt op de 2e plaats, geld ALTIJD op de 1e plaats, wereldwijd.

 • Robert De Fruytier

  Gewoon laten zitten;t'zal rap gedaan zijn met die hetze!

 • piet devlieger

  Al mijn leven lang heb ik mensen weten hongerstaken en zelfs al worden hun eisen niet vervuld stoppen ze altijd. De ene die het volhield was Bobby Sands. Alle anderen zijn gewoon aandachtzoekers. Als je een bedreiging doet dan moet je die ook kunnen uitvoeren. Indien zijn gezondheid achteruit gaat zegt hij, stopt hij ermee en gaat hij bij een dokter langs. Een loser in het kwadraat is dat.

 • Serge Aernoudt

  Veel succes, volhouden, zal toch al één vervuiler minder zijn.