De Backer trekt stekker uit drie zeewindprojecten

ANP XTRA
Na de grote biomassacentrales komt de miljardensteun aan windparken op zee in het vizier van de politiek. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) wil de drie laatst geplande projecten annuleren. Hij zal de regering voorstellen de concessies van de projecten Seastar, Mermaid en Northwester II te herroepen. De locaties zouden via een nieuwe Europese aanbestedingsprocedure worden toegewezen aan wie tegen de laagste prijs kan bouwen, aldus De Tijd vandaag.

Ons land beloofde in het verleden miljarden voor de bouw van negen zeewindparken. "Een win-for-life voor de eigenaars, en een pay-for-life voor de consument en de staat", vindt De Backer.

Maar bij buitenlandse aanbestedingen zakten de prijzen het voorbije jaar pijlsnel. Vorig jaar zette de regering-Michel al het mes in de steun, maar het Belgische steunniveau ligt nog fors hoger dan die voor parken die in Nederland worden gebouwd. In Duitsland worden tegen 2025 parken zonder steun gebouwd.

De Backer denkt dat er ook in ons land een forse besparing kan worden gerealiseerd met een aanbesteding. De concessies van de drie laatste parken, die naar schatting 3 tot 5 miljard euro kosten, kunnen worden ingetrokken, blijkt uit een juridische analyse die de staatssecretaris liet uitvoeren. Hij verwacht dat een eventuele schadevergoeding lager zal liggen dan wat kan worden bespaard.

De drie geplande windparken zijn nodig om de Europese groenestroomdoelstellingen tegen 2020 te halen. Ons land zal met Europa moeten gaan praten, aldus de staatssecretaris, die toevoegt dat België de doelstellingen misschien iets later zal halen. Hij geeft ook aan dat ons land later wel een tandje kan bijsteken en dat het extra windparken op zee kan bouwen als de kosten veel lager uitvallen.

Philippe De Backer
Foto BELGA Philippe De Backer2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Freddy Ghistelinck

    Eindelijk ne slimmerik, maak komaf met die subsidies, kijk maar eens naar de zonnepanelen, met subsidies zeer duur , nu zoveel goedkoper dus met windenergie is dat juist hetzelfde dat gebeurt, wie betaalt alles, juist wij allemaal.

  • Jos Smos

    Knap zeg, een politicus die iets wil doen dat goed is voor het land, het volk. Geef die unicus een standbeeld. Of is hij gewoon jaloers op anderen die wel meesnoepen ? Soit : doe zo voort mr De Backer !