David Attenborough maant politici aan tot actie op klimaattop in Polen: “Voortbestaan van de wereld waar we afhankelijk van zijn, ligt in jullie handen”

De Britse bioloog en tv-maker David Attenborough houdt een speech op de klimaattop in Polen.
EPA De Britse bioloog en tv-maker David Attenborough houdt een speech op de klimaattop in Polen.
De officiële opening van de internationale klimaattop in Polen vandaag ging gepaard met een serie dramatische waarschuwingen. “We gaan helemaal niet de goede richting uit om de klimaatopwarming tegen te houden”, zei secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties in Katowice. De Britse tv-maker David Attenborough noemde de klimaatverandering “de grootste bedreiging voor de mensheid in duizenden jaren”.

"Zelfs al zijn we getuige van de verwoestende impact van het klimaat die chaos veroorzaakt over de hele wereld, dan nog doen we niet genoeg, we gaan niet snel genoeg", zo sprak Guterres. "De klimaatopwarming gaat sneller dan ons en we moeten die achterstand inhalen voordat het te laat is. Voor veel mensen, regio's en zelfs landen is dit al een kwestie van leven of dood".

"En daarom", zo ging Guterres verder, "is het zo moeilijk te begrijpen waarom we allemaal zo traag vooruitgaan, en dan nog in de verkeerde richting". 

Klimaatopwarming is een kwestie van leven of dood en we gaan de verkeerde richting uit

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties

“Grootste bedreiging”

Ook de Britse televisiemaker en bioloog David Attenborough kwam aan het woord tijdens de top. Hij noemde klimaatverandering de grootste bedreiging voor de mensheid in duizenden jaren. “Het voortbestaan van onze beschavingen en de natuurlijke wereld waar we afhankelijk van zijn, ligt in jullie handen”, zei Attenborough tegen de aanwezige wereldleiders. “Leaders of the world, you must lead (staatsleiders, jullie moeten leiden, red.)”, aldus de Brit. De 92-jarige Attenborough vindt dat een verplichting van zijn generatie ten opzichte van de jongeren.

Attenborough ging in een interview met persagentschap Reuters ook dieper in op de beslissing van Amerikaans president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Volgens hem zijn de VS “out on a limb (staan ze alleen, red.)”. “Maar dat mag ons en de rest van de wereld niet deren”, zegt de maker van Blue Planet II. Vorige week nog sloeg Trump een rapport van zijn eigen regering in de wind dat stelde dat de klimaatsverandering een grote impact zou hebben op de Amerikaanse economie.

Protest

In de aanloop naar de top waren er klimaatoptochten in verschillende landen, zoals ook zondag in Brussel. De top in Polen is belangrijk omdat de uitvoering van het Klimaatverdrag van Parijs uit 2015 er in concrete regels moet worden gegoten.

Antonio Guterres tijdens zijn speech: “De klimaatopwarming gaat sneller dan ons en we moeten die achterstand inhalen voordat het te laat is”.
EPA Antonio Guterres tijdens zijn speech: “De klimaatopwarming gaat sneller dan ons en we moeten die achterstand inhalen voordat het te laat is”.38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pol van de velde

  Er is maar één oplossing voor alle problemen op deze planeet: Verminder het aantal geboorten zodat het aantal mensen daalt naar een leefbaar niveau. Twee miljard mensen en we kunnen nog miljoenen jaren mee. Doe zo verder zoals nu en binnen een tijdspanne van 500 jaar is de mens als volk verdwenen.

 • Ferdinand Engelbeen

  David Attenborough is het troetelkindje van de BBC en heeft inderdaad prachtige natuurfilms gemaakt. Er was ook een andere natuurfilm maker: David Bellamy, die zo'n 400 TV uitzendingen over biologie, ecologie en milieu heeft gemaakt. Probleem: die was volgens de BBC te kritisch over de klimaatopwarming. Werd daarop door de "onpartijdige" BBC van het scherm geweerd...

 • Rene Meulenberg

  Al die supergrote ontmoetingen van duizenden mensen wat heeft dat al niet gekost de laatste jaren, voor dat geld had je de elektrische auto al duizenden euro's kunnen laten zakken en dus betaalbaar en zo miljoenen auto's vervangen door een elektrische auto,want dat zijn toch de grootste vervuilers van de wereld

 • Walter Thomassetti

  We kunnen zagen en zeveren maar 1 ding staat vast. Onze wereld gaat ten onder. Erg dat ik het moet zeggen, maar mijne tijd zal het wel duren. Aan de rest die het niet goed menen, steek uwe kop nog maar wat in het zand.

 • Tony Jansen

  Onnozele overbetaalde idioten er is maar een probleem , overbevolking werk daar aan en de natuur heeft deze eeuw dit probleem zelf opgelost.