Dankzij fusieproject Seamade start bouw twee windmolenparken op Noordzee in 2019

Foto ter illustratie
ANP XTRA Foto ter illustratie
De weg ligt open voor het ontwikkelen van twee windmolenparken op zee nu de Europese commissie het fusieproject tussen Mermaid en Seastar heeft goedgekeurd. De partners Otary Groep, Electrabel en nieuwkomer Eneco verenigen zich onder de naam Seamade. Tegen eind 2018 moet het project financieel rond zijn om dan in 2019 de bouw van de parken op de Noordzee aan te vatten.

Seamade NV zal vanaf heden instaan voor de ontwikkeling van zowel de concessiezone Mermaid als Seastar in de Noordzee. Seamade zal 58 windturbines bouwen, voor een totaalcapaciteit van 487 MegaWatt, goed voor energie aan 485.000 gezinnen en een CO2-reductie van een half miljoen ton.

"Seamade NV hoopt dat het regulatief kader, waarover eind 2017 een akkoord werd gevonden met de Belgische regering, zeer snel wordt bestendigd, door publicatie van de relevante Koninklijke Besluiten en de goedkeuring door de Europese Commissie, om dan in 2019 te kunnen starten met de bouw van de parken. Eind 2020 zouden die dan operationeel moeten worden", aldus Seamade.
Overigens werd ook de toetreding van de nieuwe aandeelhouder Eneco Wind Belgium SA goedgekeurd. Eneco zal vanaf heden voor 12,5 procent eigenaar zijn van de vennootschap, waarvan de Otary groep voor 70 procent en Electrabel voor 17,5 procent eigenaars zijn.

"Met dit fusieproject volgen we een internationale markttendens waarbij we niet alleen inzetten op grotere turbines, maar ook op schaaleffecten. De sterke kostenreducties, maar ook de toenemende maturiteit van offshore wind laat toe om grotere projecten gefinancierd en gebouwd te krijgen", aldus Mathias Verkest, CEO van Seamade.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Benny De Keyzer

    Komt er volgend jaar een windmolentaks om al de groene stoom certificaten te betalen?