Dan toch iets positiefs aan coronavirus: luchtvervuiling in China drastisch gedaald

.
NASA .
Satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten zien dat de luchtvervuiling in China drastisch gedaald is. Dat zou komen door de groeivertraging van de Chinese economie als gevolg van het coronavirus. Dat schrijft de BBC.

De Chinese regering heeft door de uitbraak van het coronavirus een strikte avondklok en quarantainebeleid ingevoerd om de verspreiding tegen te gaan. Ook een deel van de Chinese fabrieken is stilgelegd om het virus. Volgens de NASA en het European Space Agency (ESA) hebben die maatregelen de afgelopen acht weken bijgedragen aan een daling van het stikstofdioxidegehalte -NO2 is een stof die vrijkomt bij verbrandingsprocessen door industrie en gemotoriseerde voertuigen- in de lucht.

De NASA en de ESA gaven twee kaarten vrij om de duidelijke verschillen te tonen. De eerste kaart laat zien hoe Peking en Shanghai gedurende de eerste drie weken van januari bedekt waren met vervuilde lucht. De kaart van februari laat zien dat die vervuiling drastisch is verminderd.

Wegen en bedrijven afgesloten

Volgens NASA begon de hoeveelheid stikstofdioxide te dalen toen wegen en bedrijven werden afgesloten als gevolg van het virus. Die afname was eerst te zien boven de stad Wuhan, waar het virus uitbrak, en daarna over het hele land.

“Dit is de eerste keer dat ik zo’n drastische daling gezien heb over zo’n breed gebied”, aldus Fei Liu, onderzoeker gespecialiseerd in luchtkwaliteit bij de NASA. Ze voegde eraan toe dat ze tijdens de economische recessie in 2008 ook al eens een daling van het stikstofdioxidegehalte had waargenomen, maar die daling was toen geleidelijker.

De onderzoeker merkte ook nog op dat Chinees Nieuwjaar -dit jaar van 25 januari tot 8 februari- in het verleden al in verband werd gebracht met een tijdelijke afname van de luchtvervuiling, maar die normaal weer toeneemt van zodra de festiviteiten voorbij zijn.

NASA13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hendrik Patyn

  Mevr Verlinden, enkel iets gelezen van vervuiling niet van opwarming. De natuur produceert 96% van de co2, en klimaatsveranderingen bestaan al even lang als de aarde, dus nog voor de mens. En waarom de Belgen blauw laten betalen aan bijna niets uithalende maatregelen als men ziet wat de Chinezen uitspoken. Wie heeft er niets van China in huis, die mag spreken...

 • Jules Vermeers

  Daar zitten de vervuilers, daar moet opgetreden worden en hier moeten we weer onafhankelijk worden van dat land speculanten en banken kunnen de pot op. Weg met al die invoer brol.

 • Louis Smeekens

  George Baaths, en wie consumeert al die Chinese brol? Hoe meer wij kopen, hoe meer er geproduceerd wordt.

 • George Baaths

  Zoveelste bewijs dat het niet aan de burger ligt maar de industrie en je kan geen eieren bakken zonder ze te breken maar de gewone burger moet hier niet voor opdraaien

 • Joske Zeeuw

  Logisch gezien, is de vraag of er nu minder mensen zullen sterven door minder luchtvervuiling dan door dit virus. Als die balans positief zou zijn kan je het "goed" nieuws noemen. Maar toch, het zal maar in jouw familie toeslaan hé.