Coca-Cola tweede jaar op rij grootste plasticvervuiler

AP
Coca-Cola is voor het tweede opeenvolgende jaar het merk achter de meeste stukken plastic afval die overal ter wereld worden verzameld bij opruimacties. De frisdrankfabrikant wordt gevolgd door Nestlé en Pepsi.

Tijdens een internationale opruimactie door de beweging Break Free From Plastic (BFFP), werd van deze bedrijven het meeste afval aangetroffen. De campagne telde 448 opruimacties in 50 landen en op 6 continenten.

Andere bedrijven in de top 10 zijn Mondeléz International, Unilever, Mars, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, Philip Morris en Perfetti Van Melle.

Recyclage

“Dit rapport levert meer bewijs dat bedrijven dringend extra actie moeten ondernemen om de plasticvervuiling die ze veroorzaken aan te pakken”, zegt Von Hernandez, coördinator bij BFFP. “Ze gebruiken nog steeds wegwerpplastic voor verpakkingen, die vervolgens in het milieu belanden. Recyclage zal dit probleem niet oplossen.”

Bijna 1800 organisaties zijn lid van BFFP. Zij roepen de bedrijven op met innovatieve oplossingen te komen die geen vervuiling veroorzaken.

AP

Valse oplossingen

Milieuorganisatie Greenpeace noemt de oplossingen waarmee de bedrijven tot nu toe kwamen, “schijnoplossingen.”

“Recente beloften van bedrijven zoals Coca-Cola, Nestlé en Pepsi om de crisis aan te pakken, vertrouwen helaas op schijnoplossingen zoals het vervangen van plastic door papier of bioplastics en recyclagesystemen die niet meer werken”, zegt Abigail Aguilar van Greenpeace Zuidoost-Azië.

“Deze strategieën beschermen een grotendeels gedateerd businessmodel dat de plasticvervuiling veroorzaakt heeft. Het voorkomt niet dat deze merken in de toekomst opnieuw in de top 10 staan.”

“De producten en verpakkingen van merken zoals Coca-Cola, Nestlé en Pepsi maken van het recyclagesysteem een afvalsysteem”, zegt ook Denise Patel, coördinator bij de Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA).

“China heeft zijn grenzen gesloten voor de import van buitenlands plasticafval. Plastic wordt wereldwijd verbrand in verbrandingsinstallaties, wat leidt tot schadelijke luchtvervuiling. We moeten duidelijk maken wat de echte oorzaken van onze plastic- en recyclagecrisis zijn”.

EPA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Het is niet de producent, maar de eindgebruiker die de vervuiler is. Ooit al eens gekeken naar de bermen aan verkeerslichten? Meestal zijn de lege blikjes en plastiekflesjes niet te tellen.

 • Diego Suykens

  Heel snel op gelost als ze de glazen flessen eens goed koper maken zullen mensen sneller glazen flessen kopen

 • guy perain

  Het zijn niet echt die bedrijven die de vervuilers zijn!! Het zijn de mensen die dat plastiek gedoe zomaar wegwerpen!! Aan de regeringen om werk te maken van dat afval!! Statiegeld, waar al zo dikwijls over gepraat werd, zou al een hele stap in de goede richting zijn!!

 • Gunter Verleyen

  In Zwitserland kan je aan elke supermarkt je PET-flessen inleveren in de daarvoor voorziene bakken, de supermarkten zijn gewoon verplicht ze terug te nemen!

 • Rene Dannau

  men zou een vulstation voor allerlei zeep en wasmiddelen moeten starten waarbij je de oude fles kan hervullen en dan enkel voor de vloeistof betaald, soms kost de fles meer dan de zeep en is er meer winst door de fles te verkopen die je dan weggooit.