Coca Cola gaat meer recycleren onder druk van milieu-activisten

afp
Coca Cola zal het gebruik van gerecycleerd materiaal in plastic flessen fors opdrijven onder aanhoudende druk van milieu-activisten. Activisten kregen eerder deze maand al wind in de zeilen door cijfermateriaal dat The Guardian vrijgaf, over de aantallen in wereldwijde flessenverkoop.

Volgens The Guardian zouden elke minuut wereldwijd miljoenen plastic flessen over de toonbank rollen, een ruwe 20.000 per seconde. In 2016 werden meer dan 480 miljard plastic flessen geproduceerd. Daarvan heeft Coca Cola ongeveer één vijfde op haar teller, naar schatting zo'n 100 miljard flessen.

Op dit moment belooft Coca Cola het gebruik van gerecycleerd materiaal in plastic flessen met 40 procent te verhogen tegen 2020. Het bedrijf houdt vandaag een persmededeling. Naar alle waarschijnlijkheid zal daarin worden aangekondigd dat Coca Cola de lat nog hoger zal leggen.

De flessenproductie stijgt wereldwijd nog steeds met rasse schreden en de houding van Coca Cola is enigszins merkwaardig. Het bedrijf zou haar aanpak volgens een bron bijstellen onder druk van consumenten en milieu-activisten. "Ze hebben het gevoel dat niemand nog een merk wil dat stranden onder massa's plastic begraaft en er is een soort wedloop aan de gang tussen de grote bedrijven om hun groene boodschap het eerst naar buiten te brengen".

Niet esthetisch verantwoord

Volgens Greenpeace gebruiken de zes grootste drankfabrikanten net geen zeven procent van het gerecupereerde materiaal in de productie van nieuwe flessen. Een derde van de bedrijven zou niet van plan zijn om dat aandeel te verhogen, geen enkel bedrijf zet stappen naar een productie die voor de volle honderd procent uit gerecycleerd materiaal bestaat.

Flessen die volledig uit gerecycleerd plastic zijn opgebouwd zouden minder aantrekkelijk zijn voor consumenten omdat ze niet meer glashelder zijn. Met het oog op verkoopcijfers doet dat bedrijven twijfelen om over te schakelen op volledig hergebruik.