Exclusief voor abonnees

CO2 uit de lucht vangen: een waanzinnige toekomstdroom die uitkomt

Hellisheidi Power Plant in IJsland, waar met filters van de Zwitserse onderneming Climeworks CO2 uit de lucht wordt gehaald.
Arni Saeberg, Climeworks Hellisheidi Power Plant in IJsland, waar met filters van de Zwitserse onderneming Climeworks CO2 uit de lucht wordt gehaald.
De mens heeft beloofd minder CO2 in de atmosfeer te brengen. Maar het schiet niet erg op. Misschien moet hij er CO2 uít gaan halen.

Je kunt van alles uit de lucht filteren, dus waarom geen CO2, een van de broeikas­gassen die het klimaat doen veranderen? Klinkt interessant. Maar als je bedenkt dat lucht maar voor 0,04 procent uit CO2 bestaat, lijkt het waanzin.

Technisch kan het, er zijn in de wereld enkele bedrijven die de technologie verkopen. Een ervan is Climeworks, een jonge Zwitserse onderneming, die haar technologie onder meer toepast in IJsland. Daar worden de Zwitserse machines aangedreven door aardwarmte om CO2 uit de lucht te halen en op te slaan in basaltgesteenten. In die steenlagen wordt die CO2 uiteindelijk kalksteen en is daarmee voor lange tijd geborgen. Maar je zou de CO2 die Climeworks uit de lucht haalt ook kunnen gebruiken voor de prik in frisdrank.

Als economie en welvaart blijven groeien, blijft de uitstoot van broeikasgassen te hoog

Je hebt 14% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Stop met bomen kappen en appartementen te bouwen. Plant massaal bomen en doe iets aan het wegwerpfenomeen!

 • Marco Maerten

  Ferdinand,waarom zou je geld blijven stoppen in het dogmatische economischegroei-denken terwijl hierdoor superrijken voor honderden miljarden dollars/euro's wegstoppen in belastingspardijzen?Dat geld zou wel kunnen dienen om onze planeet opnieuw leefbaarder te maken.Vroeger staatsbons voor kolenmijn,waarom nu niet voor zulke projecten zoals CO-2 vangers?

 • Ferdinand Engelbeen

  Kernvraag blijft waarom zou je geld en energie stoppen om CO2 uit de lucht te halen, terwijl we in een van de periodes met de laagste CO2 gehaltes van de aarde ooit zitten? "Ooit" in dit geval over 3 miljard jaar, niet over de afgelopen 190 jaar. De bomen groeien alleen maar harder wereldwijd met meer CO2: de aarde wordt groener... Is er iemand rouwig om een paar graden meer? Nog niemand horen klagen over het prachtige lenteweertje...

 • johanneke li

  als je de co2 voor frisdranken gebruikt wordt het slechts tijdelijk opgeslagen en heeft het uiteindelijk weinig verschil, best toch langdurig opslagen in welke vorm dan ook

 • piet devlieger

  Er bestaan ongelooflijk efficiënte en spotgoedkope machines om CO2 uit de lucht te halen : spotgoedkoop in aankoop en werken totaal gratis én blijven gratis werken. Bomen heten ze.