China staat in voor bijna 40 procent groei groene energie

PHOTO_NEWS
China gaat de volgende vijf jaar op zijn eentje instaan voor bijna 40 procent van de wereldwijde groei aan hernieuwbare energie, verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA). De groei is er respectievelijk vijf en zeven keer groter dan in de Verenigde Staten en in India. Groene energie haal je onder andere uit waterkrachtcentrales, zonne-energie en windmolens.

Volgens het IEA zal de capaciteit hernieuwbare energie wereldwijd met 710 gigawatt (GW) toenemen tussen 2011 en 2017. China zal hiervan naar schatting 270 GW vertegenwoordigen, voor de VS (+56 GW) en India (+39 GW). Op een gedeelde vierde plaats staan Duitsland en Brazilië (+32 GW).

Uit het IEA-rapport blijkt ook nog de nefaste invloed van de economische crisis. Spanje bijvoorbeeld, lang een voortrekker inzake windenergie in Europa, ziet het aantal investeringen bijna volledig stilvallen door het verdwijnen van de subsidies. Het energieagentschap schat dat het land tussen 2013 en 2017 minder dan 2 GW nieuwe groene energie zal installeren.