Burgerinitiatief vraagt Europese Commissie om verbod op glyfosaat

Betogers tegen glyfosaat in Brussel op 19 juli 2017.
afp Betogers tegen glyfosaat in Brussel op 19 juli 2017.
De Europese Commissie heeft tot 8 januari 2018 de tijd om een antwoord te formuleren op de vraag van een Europees burgerinitiatief om de onkruidverdelger glyfosaat te verbieden in de Europese Unie. Glyfosaat, vooral bekend onder de merknaam Roundup van Monsanto, is controversieel wegens mogelijke risico's voor de gezondheid.

Het burgerinitiatief, 'Stop Glyphosate' gedoopt, werd begin dit jaar gelanceerd en verzamelde tegen juli al meer dan een miljoen handtekeningen. Een Europees burgerinitiatief wordt door de Europese Commissie behandeld als het meer dan een miljoen handtekeningen kan verzamelen in minstens zeven lidstaten.

De Commissie heeft nu bevestigd dat het initiatief aan de criteria voldoet om behandeld te worden. Tot 8 januari volgend jaar zal de Commissie de organisatoren ontvangen en hen de mogelijkheid bieden in een publieke zitting van het Europees parlement gehoord te worden. Vervolgens zal ze een officieel antwoord voorbereiden, waarin ze een eventuele actie zal voorstellen als antwoord op de vraag van het initiatief.

In België hebben 56.068 personen de petitie ondertekend om glyfosaat in de ban te slaan. Er werden handtekeningen verzameld in 22 landen.

afp
afp2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ferdinand Engelbeen

    Ik heb nog nergens het belangrijkste gelezen: als glyfosaat al kankerverwekkend zou zijn, dan bij welke dosis en hoeveel daarvan krijgt een mens binnen bij het eten van gewassen die op een veld zijn gekweekt die met glyfosaat werden behandeld. Dan zouden we kunnen weten of er een risico is en hoe groot...

  • jean albert

    ik hoop dat ze eens een initiatief organiseren om nutteloos vliegverkeer te bannen. dat is geen mogelijk, maar een zeker risico en aantasting van de volksgezondheid en het milieu. maarjw, die zagers over glyfosaat gaan zelf graag 4x per jaar op vakantie met de vlieger. dus.... geen reactie!.