Brusselse administratie mag geen dieselwagens meer kopen

Evelyne Huytebroeck
BELGA Evelyne Huytebroeck
De Brusselse gewestelijke en gemeentelijke administraties mogen geen dieselvoertuigen meer kopen. De Brusselse regering heeft definitief een besluit goedgekeurd over de milieuvereisten voor de voertuigen van de Brusselse openbare diensten. Daardoor kunnen niet langer dieselauto's of -bestelwagens aangekocht worden. Oppositiepartij FDF spreekt van een verkiezingsstunt.

Het besluit slaat op de 4.000 voertuigen van het Brussels gewest, de 19 gemeenten en de verschillende intercommunales. Volgens Brussels Milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) is het de bedoeling om de Brusselse luchtkwaliteit te verbeteren en het gebruik van fossiele brandstoffen in het gewest te verminderen. De milieuvereisten die aan de voertuigen van de openbare diensten - auto's, bestelwagens, vrachtwagens en vuilniswagens - zijn zo streng dat de gewest- en gemeentediensten geen dieselauto's en -bestelwagens meer kunnen kopen. Vanaf 2015 moet een kwart van de aangekochte wagens elektrisch zijn. Vanaf 2020 moeten dat er 40 procent zijn. Het besluit wordt in juni van kracht.

FDF-fractieleider en gewezen Milieuminister, Didier Gosuin, hekelt het feit dat het besluit er een week voor de verkiezingen komt en dat de dienstvoertuigen van de ministers niet onder de regel vallen. Op het kabinet Huytebroeck wordt toegegeven dat er uitzondering gemaakt wordt voor acht "representatiewagens" op 4.000. Die leggen veel kilometers af, maar moeten een ecoscore van 68 halen, waardoor al heel wat voertuigen uit de boot vallen, zo wordt nog verduidelijkt.