Britse wetenschappers maken sproeibare zonnecellen

Vervangt binnenkort de spray het klassieke model?
EPA Vervangt binnenkort de spray het klassieke model?
Britse wetenschappers van de universiteit van Sheffield hebben een nieuwe manier bedacht om zonne-energie aan te brengen door een spuitbus te ontwikkelen die zonnecellen kan sproeien. Zo zou je elk voorwerp duurzaam kunnen bedekken. Een elektrische auto die met een laag zonnecellen bedekt is, kan hierdoor nieuwe energie genereren.

Het 'geheime ingrediënt' van de nieuwe zonnecellen is het mineraal perovskiet. De zonnecellen, die al in 2012 ontwikkeld werden, zijn een goedkoper en duurzamer alternatief dan de siliciumgebaseerde versie die vandaag vooral gebruikt wordt.

"Er is veel opwinding rond op perovskiet gebaseerde fotovoltaïsche systemen", zegt hoofdonderzoeker en professor David Lidzey. "Opmerkelijk is dat dit type materiaal de hoge prestaties van volwassen zonneceltechnologie kan combineren met de lage productiekosten van organische fotovoltaïsche materialen."

Efficiënt
Met 19 procent efficiëntie zijn perovskiet cellen bijna tweemaal zo doeltreffend als organische zonnecellen, maar wel 6 procent minder efficiënt dan conventionele siliciumcellen. "Het gebruik van een absorberende laag in perovskiet, in plaats van een organische laag, zorgt voor een aanzienlijke toename in efficiëntie", aldus Lidzey.

Moet je nu wachten op de zonne-energie spray om de technologie te kunnen toepassen? Alan South, chief innovation officer bij Solarcentury, een van de grootste Britse zonne-energiebedrijven, denkt alvast van niet. "Het is onbekend hoe lang het zal duren voor deze innovatie mainstream wordt en de elektriciteitsprijzen zijn momenteel echt duur."