Britse autobanden vergiftigen India en brexit zal dit nog erger te maken

Afgedankte autobanden. Britse bedrijven recycleren ze tot blokken die voor de bouw van wegen en dijken dienen, maar Indiase fabrieken betalen meer voor de banden. In die fabrieken wordt er brandstof uit gehaald, wat gepaard gaat met de uitstoot van kankerverwekkende stoffen.
AFP Afgedankte autobanden. Britse bedrijven recycleren ze tot blokken die voor de bouw van wegen en dijken dienen, maar Indiase fabrieken betalen meer voor de banden. In die fabrieken wordt er brandstof uit gehaald, wat gepaard gaat met de uitstoot van kankerverwekkende stoffen.
De Britse regering gaat laks om met de eigen regels voor de export van afgedankte autobanden. Die worden massaal naar India verscheept, waar er industriële brandstof uit wordt gehaald. Dit gaat al te vaak gepaard met de uitstoot van zware metalen, benzeen, dioxines en andere kankerverwekkende stoffen. 

Britse bedrijven die de banden recycleren en er funderingen voor wegen en blokken voor dijken van maken, gaan op de fles omdat de Indiase fabrieken meer betalen voor de banden. Gevreesd wordt dat de milieuvervuiling in India nog zal toenemen wanneer de Britten zich na de brexit al helemaal niet meer aan Europese regelgeving zullen hoeven te houden.

De milieucrisis in India is één van de zwaarste ter wereld. Pyrolysefabrieken, waar banden worden verwerkt, zijn daar mee verantwoordelijk voor. De Britse regering verplicht exporteurs aan te tonen dat de bestemmeling van afval in het buitenland “de standaard haalt inzake menselijke gezondheid en milieubescherming die in de EU geldt”.

Maar op die regel wordt niet toegezien. Meer nog: toen een Brits recyclagebedrijf het Britse milieuagentschap vroeg of het banden naar een Afrikaanse fabriek kon sturen “die niet beantwoordt aan Britse of Europese milieustandaarden”, antwoordde dat agentschap dat hun plan “aanvaardbaar” was “zo lang de documenten correct worden ingevuld.” In principe kan de Britse overheid hiervoor beteugeld worden onder de Europese wetgeving. De Britten lappen nu al hun eigen wetten aan hun laars ten voordele van Britse exporteurs, en dat doet de vraag rijzen hoe erg het wordt nadat ze uit de EU zijn gestapt. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  Daar zit de vervuiling maar daar wordt niets tegen gedaan dat zijn de lieve vriendjes.

 • Tony Pavne

  Wat een gigantische fout in de titel. Beetje beschamend voor wie het heeft geschreven. Zal dit nog erger te maken? Lol

 • jean-pierre rejek

  In Frankrijk hebben ze duizenden banden jaren geleden in de zee gedumpt ,nu ziet ge wat grote bedrijven aanrichten voor de milleu .

 • Karel Flanders

  Alsof de banden alleen maar uit GB komen. Wat gaan ze nog allemaal op de brexit steken? Maar het toont ook aan dat wij ons nog zo veel mogen inzetten voor het milieu, ergens anders vervuilen ze 100 keer zo veel.