Ga naar de mobiele website
^ Top

Brazilië zwakt bescherming regenwoud af

Een foto uit 2009 toont hoe een stuk regenwoud in het noorden van Brazilië illegaal wordt platgebrand.
AP Een foto uit 2009 toont hoe een stuk regenwoud in het noorden van Brazilië illegaal wordt platgebrand.
In het Braziliaanse huis van afgevaardigden is na urenlange verhitte debatten een wetswijziging goedgekeurd die de bescherming van het regenwoud afzwakt.

Een meerderheid van parlementsleden stemde in met wijzigingen aan de zogenaamde 'Código Florestal', hoewel de regering van president Dilma Rousseff zich daartegen verzette. Rousseff leed daarmee voor de tweede keer in een jaar een zware nederlaag in het lagerhuis omdat de coalitiepartijen haar koers niet volgden.

Amnestie voor illegale kap
Het ontwerp komt tegemoet aan de landbouwlobby en maakt de weg vrij voor amnestie voor de illegale boskap. Critici zien in het ontwerp een 'fataal signaal' en een vrijbrief voor een uitbreiding van de houtbouw. De tekst was in december door de senaat goedgekeurd met amendementen.

De wet, die al maanden heftig wordt bediscuteerd, moet nog voor ondertekening voorgelegd worden aan president Rousseff. Zij heeft al meermaals aangekondigd een veto te zullen stellen tegen de amnestieregelingen.

Dilma Rousseff zegt haar veto te zullen stellen.
reuters Dilma Rousseff zegt haar veto te zullen stellen.
Milieuactivisten protesteren tegen de wet.
reuters Milieuactivisten protesteren tegen de wet.

Rechtszekerheid
Volgens de voorstanders voorziet de wet nieuwe rechtszekerheid voor landbouwers en betere voorwaarden voor de landbouwproductie. Tussen augustus 2010 en juli 2011 werden volgens officiële cijfers zowat 6.238 vierkante kilometer regenwoud beschadigd, of 11 procent minder in vergelijking met de periode 2009-2010. De vernieling van het regenwoud wordt in Brazilië verantwoordelijk gehouden voor bijna twee derde van de schadelijke CO2-emissies.

Brazilië wil zijn CO2-uitstoot tegen 2020 drastisch verminderen en wil daarvoor de tropische houtkap met 80 procent terugdringen.Meld een bug