Braziliaanse president Bolsonaro staat toch open voor buitenlandse hulp om Amazonebranden te blussen

Peru en Colombia organiseren ‘Amazonetop’: “Pact smeden om woud beter te beschermen”

rv
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro staat nu toch open voor financiële hulp van buitenaf bij het bestrijden van de bosbranden. Maar het land wil zelf beslissen hoe het geld wordt ingezet. Eerder weigerde Bolsonaro nog 20 miljoen dollar aan noodhulp van de G7-landen. Peru en Colombia hebben ondertussen opgeroepen tot een topbijeenkomst met landen uit de regio over de bosbranden in de Amazone. De bedoeling is om alle maatregelen op elkaar af te stemmen en het woud beter te beschermen. 

De Peruviaanse president Martin Vizcarra en zijn Colombiaanse collega Ivan Duque “zijn overeengekomen om alle staats- en regeringsleiders in het Amazonegebied samen te roepen voor een spoedbijeenkomst op zes september in Leticia en er de krachten om het Amazonewoud te beschermen te bundelen”, staat te lezen in een verklaring die na een ontmoeting tussen beide presidenten werd verspreid.

De stad Leticia, in het uiterste zuiden van Colombia, ligt pal in het Amazonewoud en aan de grens met Brazilië en Peru.

Pact en langetermijnplannen

Peru en Colombia willen op de bijeenkomst “een pact” afsluiten dat, met respect voor de soevereiniteit van alle staten, aan de ene kant de instandhouding van het Amazonegebied moet verzekeren, en aan de andere kant streeft naar een duurzame ontwikkeling en exploitatie voor de gemeenschappen die in het gebied leven.

“Het Amazonegebied is ons patrimonium en valt onder onze soevereiniteit, (maar) het is ook een long die de hele wereld ten goede komt”, verklaarde de Colombiaanse president Ivan Duque. Zijn Peruviaanse collega zei dat ook moet worden gepraat over een langetermijnplan om ontbossing te voorkomen. Hij wil meer dan beleid dat alleen is bedoeld als reactie op het “noodgeval waar omliggende landen door deze branden mee kampen”.

Het Amazonegebied wordt momenteel geteisterd door hevige bosbranden en vormt daarmee de kern van een milieucrisis en van diplomatieke spanningen tussen Brazilië en verschillende Europese landen, Frankrijk op kop. 

Brazilië staat toch open voor financiële hulp van buitenaf

Inmiddels zegt Brazilië toch open te staan voor financiële hulp van buitenaf bij het bestrijden van de bosbranden. “Essentieel is dat het geld, eenmaal in Brazilië, geen gevolgen heeft voor de Braziliaanse soevereiniteit en dat het beheer van de fondsen onder onze verantwoordelijkheid gebeurt”, zegt een regeringswoordvoerder.

Een dag eerder had de kabinetchef van president Jair Bolsonaro nog bekendgemaakt dat het land de 20 miljoen dollar aan noodhulp van de G7 voor de bestrijding van de bosbranden weigerde. Het aanbod van de G7 kwam er op aandringen van de Franse president Emmanuel Macron, die de voorbije dagen zwaar in botsing was geraakt met Bolsonaro. Zo pikte Bolsonaro het niet dat de Franse diplomatie de bosbranden in het Amazonewoud tot prioriteit van de G7-top had gemaakt en zware druk had uitgeoefend op Brazilië om meer te doen om het Amazonegebied te beschermen. 

De gouverneurs van het Amazonegebied vrezen internationale economische sancties en zware imagoschade wegens de verwoestende bosbranden en het geweigerde hulpaanbod van de G7-staten. “Als Brazilië zich internationaal isoleert, stelt het zich bloot aan ernstige handelssancties tegen onze producenten”, zei de regeringsleider van de staat Maranhão, Flávio Dino, bij ontmoeting van de gouverneurs met Bolsonaro.

Maar volgens woordvoerder Rego Barros staat Brazilië niet lijnrecht tegenover Frankrijk. De verklaring lijkt te impliceren dat Bolsonaro zijn eerdere eis heeft laten vallen dat Macron eerst zijn ‘beledigingen’ moet terugnemen. “Het essentiële punt is dat dit geld, bij binnenkomst in Brazilië, onder controle van het Braziliaanse volk valt”, zei Barros.

Landbouw

In feite geldt Bolsonaro als bondgenoot van de landbouwindustrie. Maar verschillende Europese landen zijn nu op de rem gaan staan voor de goedkeuring van het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur. Daarom maken de landbouwers zich intussen ook zorgen over hun export van rundvlees en soja.

Bolsonaro krijgt van de gouverneurs ook kritiek voor zijn omstreden uitlatingen over lokale ngo’s. De president zei dat ngo’s mogelijk de bosbranden zelf hebben aangestoken, om meer middelen binnen te halen en zijn regering in diskrediet te brengen. “Ik ben niet iemand die de ngo’s gaat zwartmaken”, zei gouverneur Dino. “Dat is een vergissing, want de internationale en Braziliaanse ngo’s werken zeer ernstig.”

Zo’n zestig procent van het Amazonewoud ligt op het grondgebied van Brazilië, maar ook Colombia, Peru, Bolivia, Venezuela, Guyana, Frans-Guyana, Suriname en Ecuador herbergen delen van het bosgebied. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Het is in ieders belang, maar inderdaad de G7 zijn hoofdverantwoordelijk voor het kapotmaken van de planeet. Eén positief puntje misschien ook heel rijken moeten ademen.

 • Otto-Jan Rongewaard

  Toch even de houding van de G7 onder de loep nemen. Zij staan voor de sterk geïndustrialiseerde wereld van multinationals. Het zijn precies deze multinationals, vooral degenen die met de voedingsindustrie bezig zijn, die het meeste voordeel hebben bij het platbranden van het Amazonewoud. Waarschijnlijk hebben zij er ook de hand in. En dan gaan de G7 20 miljoen ter beschikking stellen. Daarmee kan je wellicht de schoenen van de vrouwelijke deelnemers aan de top nog niet betalen.

 • Michel Van Limbergen

  Broertje van Trump zegt ook steeds iets anders!

 • Roel Mick

  schande van de 7 rijkste landen: 20 miljoen €? Is dat alles wat ze over hebben om de natuur te redden? Voor een 1 oude kathedraal in Parijs waren miljarden € beschikbaar. Zo zie je maar : de mens is niet geneigd haar milieu te redden...

 • Jurgen Hertogs

  Ach er is voorlopig genoeg terrein afgebrand voor Bolsonaro om aan de vraag van de grote bedrijven te voldoen, met wat hij daarvoor opstrijkt kan hij weer even verder. Nu mag de hulpverlening beginnen. Ook de natieve stammen moeten elders onderkomen zoeken waardoor men naar petrolium kan boren en mineralen delven in deze gebieden. Niet voor niets dat deze branden zulke omvang hebben gekregen.