Braziliaanse president Bolsonaro: “Ergste van olievlek komt nog”

Olievervuiling aan het Janga-strand in Paulista, in de staat Pernambuco, Brazilië.
AFP Olievervuiling aan het Janga-strand in Paulista, in de staat Pernambuco, Brazilië.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro denkt dat het ergste van de grote olievlek in de zee bij het land nog moet komen. Dat zei de president zondag in een televisieprogramma.

"Wat tot nu toe is aangespoeld, is maar een klein gedeelte van alle olie die is geloosd", aldus Bolsonaro. "Het ergste moet nog komen.” De olie vervuilt al meer dan drie maanden stranden langs de kust van Brazilië. De olievlek ligt in de zee ter hoogte van het noordoosten van het land. 

De Braziliaanse autoriteiten verdenken een Grieks schip ervan de olie geloosd te hebben. Dat zou volgens de autoriteiten, die bij de opsporing gebruik hebben gemaakt van satellietbeelden van particuliere recherchebedrijven, tussen 28 en 29 juli gebeurd zijn op zo’n 700 kilometer ten noorden van de Braziliaanse staat Paraíba in het noordoosten van het land. De onderzoekers zeggen dat 2.500 ton ruwe olie in zee terecht is gekomen, zo’n 3 miljoen liter.

Brazilië wil de eigenaren van de tanker aansprakelijk stellen voor de schade in het gebied, waar het toerisme, de lokale visserij en fauna zwaar zijn getroffen.  De eigenaar van die tanker ontkent de aantijgingen echter.

Een met olie besmeurde krab die bij strandopruimwerkzaamheden werd gevonden in Cabo de Agostinho, Brazilië.
Hollandse Hoogte / EPA Een met olie besmeurde krab die bij strandopruimwerkzaamheden werd gevonden in Cabo de Agostinho, Brazilië.
Vrijwilligers halen ruwe olie uit de zee in Brazilië.
AFP Vrijwilligers halen ruwe olie uit de zee in Brazilië.
Tussen de strandgasten door maken gemeentewerkers en vrijwilligers het strand schoon in Lauro de Freitas in de staat Bahia in Brazilië.
AFP Tussen de strandgasten door maken gemeentewerkers en vrijwilligers het strand schoon in Lauro de Freitas in de staat Bahia in Brazilië.
Een vrijwilliger maakt het strand schoon in Lauro de Freitas in de staat Bahia in Brazilië.
AFP Een vrijwilliger maakt het strand schoon in Lauro de Freitas in de staat Bahia in Brazilië.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Norbert Bauwens

  Het geen me vooral stoort aan dit plaatje is de godslasterlijke onverschilligheid van de toeristen.

 • ann Van Damme

  "Tussen de strandgasten door maken gemeentewerkers en vrijwilligers het strand schoon in Lauro de Freitas in de staat Bahia in Brazilië." Hoe i t godsmogelijk dat men op z'n luie kont kan blijven zitten in zulke situatie. Weerzinwekkend.

 • Chris Marien

  Grote rampen daar in Brazilië , het regenwoud , en de wereld kijkt toe

 • José verdonck

  Als een EU-tanker (Griek) zou zin is ook EU in grote mate verantwoordelijk en hulp mogen aanbieden. Alleen al om het klimaat te helpen. De klimaatbetoger zouden allemaal graag naar ginder zeilen om te helpen poetsen.

 • Michel Van Limbergen

  De ergste olievlek is er al!