Braziliaanse buitenlandminister: “Er is geen klimaatramp”

Ernesto Araujo.
EPA Ernesto Araujo.
De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo ontkende vandaag dat zijn land het Amazoneregenwoud platbrandt en zei dat “ongefundeerd alarm” over de wereldwijde klimaatcrisis de Braziliaanse soevereiniteit bedreigt.

“Er is geen klimaatramp”, zei Araujo tijdens een toespraak voor de Heritage Foundation in Washington. “Afgaande op het debat lijkt het alsof de wereld vergaat.” Volgens Araujo is er geen wetenschappelijk bewijs voor de oorzaken van de opwarming van de aarde en maken klimaatactivisten deel uit van een linkse samenzwering tegen de VS en Brazilië, waarbij de soevereiniteit van het laatste land onder druk zou staan.

De minister zegt dat de branden in de Amazone niet erger woeden dan in andere jaren en beweert dat de ontbossing in Brazilië slechts verantwoordelijk is voor 2% van de uitstoot van broeikasgassen. Wereldwijd zou ontbossing volgens Araujo verantwoordelijk zijn voor 11% van de totale CO2-uitstoot. “Dus zelfs als we ervan uitgaan dat CO2-uitstoot onmiddellijk effect heeft op de temperatuur, wat computermodellen níet aangeven, is Brazilië níet de schuldige.”

“Buitenlandse inmenging”

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft de internationale kritiek op zijn aanpak van de bosbranden verworpen als buitenlandse inmenging en staat erop dat Brazilië het Amazonegebied zal ontwikkelen zoals het land het zelf geschikt acht. Araujo op zijn beurt vindt dat Brazilië is afgeschilderd als “een land dat de planeet vernietigt”. 

Critici van de president en zijn beleid stellen handelssancties tegen het land voor en zelfs een ‘invasie’.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Vispoel Rousseau

  Ondertussen is het wel een feit dat die bossen branden, ongeacht het politieke steekspel.

 • Ronny Martin

  Inderdaad, de natuur zal zich herstellen. Na zich van de mens ontdaan te hebben.

 • ANN LIMBOS

  En de wereld is plat ?

 • Robert De Meulder

  Mr.Wilms.Gewoon stoppen met reacties te geven als je niet op de hoogte bent van wat er gaande is met het milieu.Even dit,1 miljoen ton plastiek verdwijnt in de oceanen.Begin daar maar eens over na te denken als dat mogelijk zou zijn.

 • serge rene vandevelde

  extreem rijke ondergrond aan zeldzame mineralen.Trouwens de gekapte bomen blijven niet in Brasil em worden niet oficieel uitgevoerd maar verdwijnen op geheimzinnige wijze naar de rijke wereld>Macrom weet zeer goed de waarde van zekere "rode" bomen voor de parfumerie industrie