BP overtrad eigen veiligheidsregels

UNKNOWN

De Britse oliemaatschappij BP was erg bezorgd over het olieboorplatform Deepwater Horizon, maar dat weerhield haar niet om de eigen veiligheidsregels met de voeten te treden. Dat blijkt volgens de New York Time uit documenten van het bedrijf.

"Ergste scenario"
Op 22 juni 2009 meenden BP-ingenieurs dat een metalen omhulsel, dat de maatschappij wilde gebruiken, onder hoge druk zou kunnen scheuren, aldus de documenten. "Dat zou het ergste scenario zijn", stelde BP-boorspecialist Mark Hafle in een intern rapport.

Risico's waren bekend
Het olieconcern besliste niettemin om bij zijn beslissing over het gebruik van het omhulsel te blijven. Omdat dit niet strookte met de veiligheidsregels van BP, werd de toestemming van andere verantwoordelijken van het concern gevraagd, citeert de krant uit het rapport. Waarom de onderneming de uitzondering toestond, staat niet in de documenten. Maar verantwoordelijken van BP waren wel op de hoogte van de risico's.

Top kill niet gelukt
Zaterdag drukte de Amerikaanse president Barack Obama nog zijn ongerustheid over de mededeling van BP dat de pogingen om het lek te dichten mislukt waren en dat een andere optie zou worden gekozen. Daarbij zullen robots worden ingezet, maar experts vrezen dat die het gat nog groter zullen maken. Ook Obama waarschuwde voor de risico's van die methode. (belga/lb)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN