BP ontsnapte al eerder aan zware explosie op olieplatform

UNKNOWN
In de maanden voor de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico ontsnapte BP in Alaska al vier keer aan een gelijkaardig drama. Dat staat in een brief van twee congresleden.

Tussen september 2008 en november 2009 scheurden al drie pijpleidingen van BP in Alaska. Die hadden verschillende explosies kunnen veroorzaken. In een vierde incident was er een technisch defect in een gascompressor. Daardoor kon het gas zich opbouwen en dreigde eveneens een zware ontploffing.

De brief was gericht aan de voorzitter van BP in Alaska, John Mingé. Sinds 2006 worden de werkzaamheden van het bedrijf nauwlettend in de gaten gehouden. Maar het incident met de gascompressor zou nooit openbaar gemaakt zijn. In de brief worden vragen gesteld over de veiligheid op de olieplatforms van BP.

Geluk gehad
"Het is moeilijk om het publiek uit te leggen hoe zwaar deze explosies konden zijn", zegt Robert Bea, professor van de universiteit van Californië, aan The Guardian. "Het zouden mogelijk de zwaarste ontploffingen in de geschiedenis van de olie-industrie geweest zijn. Ze hebben veel geluk gehad."

In april kwamen elf arbeiders om het leven door een explosie op het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Sindsdien wordt door een lek voortdurend olie in zee gespuwd. De gevolgen voor het milieu zijn niet te overzien, zeker als de olievlek de kusten en de binnenwateren van Louisiana en andere staten zou bereiken.

Miljoenen worden miljarden
De verhalen over nalatigheid kunnen grote gevolgen hebben voor BP. Als het bedrijf moet opdraaien voor de economische kosten, staat er normaal wettelijk een maximumbedrag van 75 miljoen dollar op. Maar dat geldt niet meer als het om een ongeval gaat waarbij de verantwoordelijke grote nalatigheid vertoonde. Op die manier zou BP dus wel nog alle kosten moeten betalen. En dan zal de ramp het bedrijf miljarden kosten.

BP heeft bovendien een verleden vol technische incidenten. In 2005 was er een ontploffing in een raffinaderij in Texas City. Daar stierven 15 arbeiders toen de regels niet gevolgd werden bij het gebruik van een bezinetoren. Een jaar later was er een olielek in Alaska, terwijl BP al vier jaar eerder gewaarschuwd was voor problemen met de pijpleidingen. (gb)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN