Bond Beter Leefmilieu: "Vlaanderen moet stookolieketels uitfaseren"

photo_news
De verkoop van stookolieketens moet op termijn stoppen, zo meent de Bond Beter Leefmilieu. De Vlaamse regering moet naast zo'n verbod bovendien werk maken van goedkopere elektriciteit en meer heffingen op fossiele brandstoffen.

BBL komt vandaag met een studie over "het afscheid van stookolie en aardgas" op de proppen voor een warmtevoorziening zonder die fossiele brandstoffen. Het energiedebat gaat vaak over windmolens of zonnepanelen, maar zelden over warmtepompen of warmtenetten, zegt Benjamin Clarysse van Bond Beter Leefmilieu. "De blinde vlek in het energiedebat is de uitbouw van een groene, hernieuwbare warmtevoorziening."

Volgens BBL gaat ongeveer 85 procent van het huishoudelijk energieverbruik naar verwarming en meer dan 90 procent van de huishoudens gebruikt daarvoor gas of stookolie. Maar de milieuorganisatie stelt dat tot 2050 jaarlijks 100.000 huishoudens hun warmtevoorziening moeten vergroenen om tot een nuluitstoot van CO2 te komen. Europa wil tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 80-95 procent terugdringen in vergelijking met 1990.

Warmtezoneringsplannen

Om daar te geraken pleit BBL onder meer 'warmtezoneringsplannen' in de gemeenten. Zo moeten de lokale besturen al snel kunnen aangeven of een woning eerder op een collectieve installatie moet aangesloten worden of eerder een individuele installatie nodig heeft. De overschakeling van 'arm' naar 'rijk' gas in delen van het land - omdat Nederland in 2030 de gaskraan naar ons land dichtdraait - kan daarbij een sleutelmoment zijn voor de nodige investeringen.

"Hernieuwbare alternatieven als warmtepompen en warmtenetten zullen enkel doorbreken bij een verschuiving van de heffingen van elektriciteit naar fossiele brandstoffen. Ook moet de Vlaamse overheid dringend werk maken van een verbod op stookolieketels, om te vermijden dat bouwheren kiezen voor de meest vervuilende brandstof die geen toekomst meer heeft", vat Clarysse de studie die Kelvin Solutions uitvoerde voor BBL samen.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Waarom ontmoedigen ze gebruik van warmtepomp dan door extra energiekosten aan te rekenen??? En trouwens volgens mij is het voor zo'n 'centrale warme lucht' systeem niet eens te doen met een warmtepomp. Dadelijk iedereen terug over naar Hout/kolen en dan komt het teveel aan fijnstof weer aan bod. Heeft men dit jaar trouwens al gedreigd me t een black out? Of gaat die nog komen?

 • geert vlietinck

  Houtkachels zijn helemaal niet vervuilend zolang men maar proper en droog hout verbrand en geen brol bewerkt hout en oude meubels enz. enkel boomhout hoort thuis in een houtkachel.

 • jeroen Deschrijver

  En hoeveel electriciteit slurpt een warmtepomp? Of draait die gratis misschien? En savonds als de zonnepanelen slapen? Thoriumcentrales hebben we nodig. Geen co2 uitstoot zoals bbl wil. Tegen 2080? Na het nodige gelobby en zakkenvullerij?

 • Johan Apatride

  Ze vergeten dat in sommige straten er geen alternatief is ( geen gas, verouderd electriciteitsnetwerk). We verstoken 1400L stookolie per jaar, hetgeen veel minder is dan de pendelaars die met "groene diesels" rijden. (onze 2 autos zijn LPG). Het wordt weer een nieuwe verborgen belasting

 • Yvan Lissens

  En dan staan ze versteld dat tegenwoordig de kolenboer weer op ronde is. In mijn straat zijn er alvast een aantal woningen waar er terug kolen in de kelder geleverd wordt. Kan je er iets van zeggen? Nee, iedereen heeft het graag warm in de winter en "dankzij" de regeltjes en dure elektriciteit, mazout en gas, gaan de mensen op zoek naar een betaalbaar alternatief.